Zdravlje

KRIZNI ŠTAB POSLE ODLUKE O NOVIM MERAMA: Situacija nam izmiče kontroli, pacijenti koji ovo rade završe na intenzivnoj!

Autor Maja Gašić

Na predlog medicinskog Kriznog štaba danas su propisane nove protivepidemiološke mere koje stupaju na snagu od utorka 24. novembra.

Vlada Srbije propisala je danas nove mere, koje će biti na snazi počev od utorka ujutru, pa narednih deset dana.Prva od njih je skraćenje radnog vremena do 18.00 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima. Odluku o propisivanju novih mera donela je na predlog medicinskog Kriznog štaba Republike Srbije. 

"Situacija nam izmiče kontroli, zato smo tražili da se mere pooštre, ali ako se ne poštuju - uspeha nema. Važno je da se mere kontrolišu. Znamo da mali deo ne sprovodi te mere i kontrole moraju biti rigorozne. Čekaćemo 10 dana, ali to ne znači da ukoliko dođe do pogoršanja nećemo ponovo zasedati i raspravljati o novom pooštravanju", izjavio je dr Mijomir Pelemiš u obraćanju medijima posle sastanka sa  ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i direktorima kovid bolnica.

"Brojke jasno govore. Broj pozitivnih, hospitalizovanih, preminulih se povećava iz dana u dan", izjavio je dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike.

On je rekao da je sve veći broj pacijenata sa teškom kliničkim slikom i da je najviše ugroženo radnoaktivno stanovništvo koje se najviše kreće, koje je najviše u kontaktu, srednje životne dobi.

"Procenat onih koji imaju najteže kliničke slike je najveći u starijoj populaciji. Na Infektivnoj klinici svako jutro dočekamo sa prekobrojnim pacijentima koje smeštamo na privremene krevete. Čim nekoga otpustimo, na njegovo mesto primamo novog bolesnika", kaže Stevanović.

Raste i broj pacijenata koji su probali da se sami leče.

"Dolaze posle pet-šest dana sa teškim kliničkim slikama i čim dođu završe na jedinici intenzivne nege",  rekao je Stevanović i apelovao na građane da se jave u kovid ambulante čim primete simptome.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.