Zdravlje

STANJE SVE DRAMATIČNIJE: U Kruševcu dupliran broj pregleda u kovid ambulantama!

Autor Nataša Petrović

Epidemiološka situacija u Kruševcu se pogoršava, polovina testiranih pozitivna!

Izvor: MONDO/Aleksandar Petković

U kruševačkoj kovid-ambulanti dnevno se pregleda od 200 do 250 pacijenata, što je duplo više nego pre dve nedelje, potvrđeno je agenciji Beta u Domu zdravlja u tom gradu.

Kako je rečeno, broj lekara je sa šest povećan na devet, dok je broj medicinskih sestara sa devet povećan na 12.

"Zbog povećanog priliva pacijenata otvorene su još dve ordinacije u kovid-ambulanti, sada imamo petoro lekara u prvoj i četvoro u drugoj smeni. Dodali smo još jedan aparat za laboratoriju, a već imamo rendgen aparat u toj ambulanti, radimo brze antigenske testove, odnosno trudimo se da pacijenti što kraće čekaju", rekla je agenciji Beta direktorka Doma zdravlja Marina Kostić.

U toj ambulanti su angažovana i četiri laboratorijska tehničara, tri radiološka tehničara te troje radiologa.

U kruševačkom Domu zdravlja razmišljaju o mogućnosti pretvaranje cele zgrade Medicine rada u kovid-ambulantu, ukoliko broj pacijenata nastavi da raste.

Odgovorni lekar u kovid-ambulanti Sandra Vesić Veškovac kazala je da među pacijentima koji se javljaju poslednjih dana polovina dobija pozitivan nalaz na korona virus.

"Uradimo po 50 PCR testova dnevno i imamo dovoljno testova. Mada se zbog velike gužve desi se da se deo pacijenata testira sutradan. Uradimo i do 60 brzih antigenskih testova dnevno, koje je moguće uraditi u toku prvih pet dana od pojave simptoma, a njihovi rezultati stižu za pola sata", kazala je ona.

U poslednjih nedelju dana u Kruševcu, korona virus je potvrđen kod 314 pacijenata, dok je od početka epidemije virus u tom gradu registrovan kod ukupno 1.601 osobe.

(MONDO/Beta)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.