korona virus

U SRBIJI ZARAŽENO 1.499 ZDRAVSTVENIH RADNIKA! Održan sastanak sa direktorima kovid bolnica, situacija alarmantna!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ministar zdravlja i članovi Kriznog štaba se obratili javnosti!

Izvor: Kurir TV

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar održao je sastanak sa direktorima kovid bolnica i potom se obratio javnosti. Brojke su alarmantne i sve više zdravstvenih radnika je zaraženo koronom!

U Srbiji je 1.499 zdravstvenih radnika zaraženo korona virusom, od kojih je 64 na hospitalizaciji - rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

- Ako vam je građani stalo do lekara, promenite ponašanje. Prekinite kontakte jer je to jedini način da pomognete sebi i njima - rekao je Lončar.

Članovi Kriznog štaba dr Goran Stevanović i dr Mijomir Pelemiš takođe su apelovali na javnost da poštuje mere, inače će one biti pooštrene. 

Lončar je apelovao na građane da ne čekaju veče da bi se javili lekaru, već da se odmah upute na pregled ako osete simptome.

"Ne čekajte noć, neophodno je da vas pogledaju lekari i da dobijete terapiju. Nije uveče manja gužva, naprotiv, još je veća. Mi danas imamo 1.949 zdravstvenih radnika zaraženih, 64 je hospitalizovano. Dragi građani Srbije, ako vam je stalo do lekara, sestara, svih koji čine zdravstveni sistem, promenite ponašanje i prekinite kontakte. Jedino ćete tako pomoći sebi i njima", rekao je on.

Doktor Stevanović je upozorio da kreveti nisu "neiscrpan resurs", i da je preventiva jedini način da se spreči širenje infekcije do dolaska vakcine.

"Već devet meseci apelujemo, još nema vakcine i leka, jedino je preventiva moguća. Distanca, maska, mere da se spreče bolesti. Mi smo noćas počeli za Kragujevac i Nišku banju da šaljemo pacijente. Stižu nove bolnice, ali kreveti nisu neiscrpan resurs. Zdravstvenih radnika nema dovoljno da opsluže ovoliki broj bolesnika", rekao je on.

Doktor Pelemiš je ponovio da će mere biti pooštrene ako ne budu dale rezultate.

"Sve je veći broj umrlih, povećavaće se sve više ukoliko ne budemo poštovali mere, a to nije uopšte teško. Maska, maska, i stalno maska. Ona je sastavni deo garderobe, i unutra i spolja, svuda nosite masku. To je korisno u celom svetu, ne znam zašto je kod nas teško nositi masku i na otvorenom?! Ceo svet to radi. Svakog sata ćemo pratiti situaciju, i ako dođe do pogoršanja, pooštravaćemo mere, inače naš sistem neće izdržati", rekao je Pelemiš.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Večernje novosti)

Tagovi