Dnevni presek

KORONA OBARA REKORDE U SRBIJI: Novozaraženih skoro 7.000, nikad više pacijenata u bolnici i na respiratoru!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najnoviji podaci o kovidu 19 u Srbiji!

U poslednjih 24 sata u Srbiji je registrovano još 6.842 slučaja infekcije korona virusom, dok je nažalost preminulo još 37 osoba.

Testirano je rekordnih 21.476 osoba, a na respiratorima je 225 pacijenata. Hospitalizovano je 6.478 pacijenata, što je takođe najviše do sada.

Ovo su teme dana vezane za korona virus u Srbiji!

* Nove mere, ali i pooštravanje?

U Srbiji su od utorka na snazi nove mere. Dr Mijomir Pelemiš apelovao je na javnost da ih poštuje inače će morati da budu pooštrene. 

"Sve je veći broj umrlih, povećavaće se sve više ukoliko ne budemo poštovali mere, a to nije uopšte teško. Maska, maska, i stalno maska. Ona je sastavni deo garderobe, i unutra i spolja, svuda nosite masku. To je korisno u celom svetu, ne znam zašto je kod nas teško nositi masku i na otvorenom?! Ceo svet to radi. Svakog sata ćemo pratiti situaciju, i ako dođe do pogoršanja, pooštravaćemo mere, inače naš sistem neće izdržati", rekao je Pelemiš.

Izvor: RTS/screenshot

* Ne čekajte da simptomi "prođu"

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je apelovao na građane da ne čekaju veče da bi se javili lekaru, već da se odmah upute na pregled ako osete simptome.

"Ne čekajte noć, neophodno je da vas pogledaju lekari i da dobijete terapiju. Nije uveče manja gužva, naprotiv, još je veća. Mi danas imamo 1.949 zdravstvenih radnika zaraženih, 64 je hospitalizovano. Dragi građani Srbije, ako vam je stalo do lekara, sestara, svih koji čine zdravstveni sistem, promenite ponašanje i prekinite kontakte. Jedino ćete tako pomoći sebi i njima", rekao je on.

Izvor: Kurir TV

* Ko je najotporniji na koronu? 

Najviše otpornih na virus korona u Srbiji je među mlađima od 19 godina! Iako su oni retko evidentirani kao zaraženi i oboleli, pokazalo se da gotovo svaki treći (31,8 odsto) u ovoj uzrasnoj grupi ima IgG antitela, odnosno prirodno stečen imunitet tako što su bili zaraženi koronom. Zvanično su najzaštićeniji stanovnici Kragujevca, Užica, Čačka, Valjeva, Šapca, pokazalo je veliko istraživanje o imunitetu kod Srba.

* Koliko nas dugo štite antitela?

Od početnih saznanja da imunitet posle preležane kovid infekcije traje bar tri meseca, došlo se do zaključaka da nas IgG antitela, ipak, duže štite. To potvrđuje i doktorka Marija Gnjatović, istraživač u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP).

Izvor: YouTube/Novo jutro

"Od početka epidemije testirali smo više od 25.000 ljudi, od kojih 1.000 pratimo u okviru studije i pokazalo se da većina obolelih od kovida tokom marta još ima antitela. Kod nekih dođe do manjeg pada nivoa IgG antitela, a kod nekih i do povećanja. Juče je ovde bila žena koja je bolovala u martu i njen nivo antitela je isti kao kada je ustanovljeno da je razvila imunitet posle infekcije. Ako prirodno stečen imunitet traje u većini slučajeva evo već sedam meseci, i to bez značajnog pada IgG tela, nemamo razloga da ne verujemo da će ti ljudi od kovida 19 biti zaštićeni bar godinu dana", objašnjava dr Gnjatović.

* Ovaj talas je strašniji od prethodnog

Direktorka Klinike za pulmologiju KCS iznela alarmantno upozorenje! Violeta Mihailović Vučinić je navela da ne veruje da će danas biti otpusta i da je njeno mišljenje da je ovaj nalet virusa ozbiljniji i strašniji od onoga što su videli proletos, jer svi pacijenti zahtevaju kiseoničku terapiju.

Izvor: RTS

Starosna struktura pacijenata je različita, tu su pacijenti u dvadesetim i tridesetim godinama, ali je tu i jedan čovek koji je 1923. godište.

Direktorka Klinike za pulmologiju KCS kaže da ne zna da li će ovi pacijenti imati neke posledice, ali da je iz prethodnog talasa desetak, trinaest, pa možda i 20 odsto pacijenata koji su dolazili na kontrole imalo promene na plućima.

* Najcrnji dan po broju umrlih je bio ponedeljak

U Srbiji je u ponedeljak oboren rekord broja umrlih, bilo ih je 38. Novozaraženih je tada registrovano 5.067, ali član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, izjavio je ranije da je broj novozaraženih zapravo i deset puta veći, zbog velikog broja asimptomatskih i neotkrivenih slučajeva.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi