Zdravlje

BOLNICE SE PUNE, PREGLEDA I PACIJENATA SVE VIŠE: Najteža situacija u 4 grada u Srbiji!

Autor Nataša Petrović

Bolnice su pune, a pacijenata sve više - u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru situacija je nakritičnija!

Beograd je već neko vreme najveće žarište, stručnjaci upozoravaju da više nema mesta u bolnicama, a na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije za 24 sata su obavljena 423 pregleda pacijenata sa sumnjom na korona virus. To je najveći broj pregleda od početka epidemije, prenosi RTS.

Istovremeno, situacija se pogoršava i u Kragujevcu, a direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović izjavio je danas da i Klinika za psihijatriju ulazi u kovid sistem, kao i da su obezbeđene dodatne količine kiseonika.

Sazdanović je, govoreći za Dnevnik RTS-a, rekao da će se rezultati primene novih mera videti za 10-15 dana.

"Poruka da se poštuju svuda i na svakom mestu, brinite o sebi i svom zdravlju i svojoj porodici. Ovo će da potraje, doći će i vakcine, ali svi u svojim glavama da znamo da se spremimo. Okupacija virusa će trajati sigurno celo proleće, a možda i do leta", rekao je direktor KC Kragujevac.

Navodi da je u KC Kragujevac hospitalizovano oko 250 pacijenata, od kojih je 54 na intenzivnoj nezi. Zbog sve većeg broja prijema, i Klinika za psihijatriju ulazi u kovid sistem.

Na Šumadija sajmu smešten je 31 pacijent, od kojih je troje i Kragujevca i 28 iz Beograda. Uglavnom je reč o pacijentima sa lakšom kliničkom slikom, ali, prema Sazdanovićevim recima, treba biti oprezan jer se situacija brzo menja. Do kraja nedelje, dodaje, biće i otpusta pacijenata iz Beograda.

Sazdanović ukazuje da je potrošnja kiseonika neverovatna.

"Za dan se potroši ono što se potroši za šest meseci. Očekujemo da danas i sutra krene ubacivanje instalacije preko jedne nemačke firme i da ćemo za nedelju dana biti stabilni", rekao je direktor KC Kragujevac.

Apelovao je na gradane da se obavezno jave lekaru ako primete simptome.

"Bez obzira na gužve, sačekajte, budite pregledani i testirani. Da pratimo kotnakte. Sve osim toga je opasno", upozorava Sazdanović.

Sve veći broj pregleda u Nišu, nestabilno u Novom Pazaru

U kovid ambulanti u Nišu beleži se sve veći broj pregleda - tri do četiri puta više u odnosu na prethodne nedelje, tako da se dnevno obavi između 1.500 i 1.800 pregleda.

Direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan rekao je za RTS da se dnevno obavi od 400 do 600 prvih pregleda.

"U aprilu je bilo oko 60, u julu 100, a sada izmedu 400 i 600, to jasno ukazuje koliko je epidemija uzela maha", naveo je Jerkan.

Situacija je nestabilna i u Novom Pazaru, gradu koji je u prošlom udaru korona virusa bio jedno od najvećih žarišta.

Najveći broj obolelih u tom okrugu i dalje dolazi iz Raške, ali se povećava i broj zaraženih iz Sjenice i Tutina. Raste broj novozaraženih u okruženju, povećava se broj hospitalizovanih u Opštoj bolnici i privremenoj u Novopazarskoj banji, kao i prvih pregleda u kovid ambulantama.

"Vidite da se povećava broj novootkrivenih i novoinficiranih, pre sedam dana imali smo jednocifren broj novozaraženih, a poslednjih nedelju dana taj broj je dvocifren, tako da u poslednjih nedelju dana imamo preko 20 novoinficiranih pacijenata. Imamo povećan broj i prvih pregleda u kovid ambulanti, preko 100, a to je ono što nas zabrinjava", rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić.

Treći parameter koji pratimo je, kaže Spahić, i povećan broj hospitalizovanih pacijenata u Opštoj bolnici u Novom Pazaru.

"Sagledavajući tu situaciju da nam se ne bi ponovio letnji scenario, razmatrali smo mogućnost da imamo preko 400 ležajeva. U tom pogledu zahvaljujući izveštaju direktora Opšte bolnice dobili smo informaciju da ta zdravstvena institucija može da primi od 300 do 350 pacijenata. Iimamo jednu alternativnu, a to je Specijalna bolnica Novopazarska Banja, gde može da bude smešteno negde oko 100 pacijenata", rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje.

Nije isključena mogućnost da Medicinska škola bude ponovo pretvorena u kovid bolnicu. Cilj je obezbediti 500 bolničkih mesta, dodaje Spahić.

"Pored prostora zabrinjava nas i oprema, zanima nas da li ima dovoljno mesta sa kisonikom i da li taj proces dobro funkcioniše i treće, to je kadar koji nas jako zabrinjava. Svesni smo da nemamo dovoljno lekara, da su oni premoreni, a znamo i da ne možemo tražiti pomoć sa strane, jer je svima potrebna", rekao je Spahić.

(MONDO/Agencije)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.