Dnevni presek

CRNI DAN ZA SRBIJU: 41 osoba umrla, više od 7.500 zaraženo

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano još 7.579 zaraženih, a nažalost preminula je još 41 osoba. 

Na respiratorima se trenutno nalaze 223 pacijenta. 

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 22.231 osoba.

Ukupan broj umrlih od početka epidemije je 1.315.

TEME DANA O KORONA VIRUSU

* Broj umrlih će biti trocifren

Epidemiolog dr Predrag Kon jutros je za TV Prva izjavio da je očekivano da raste broj preminulih u narednim danima. 

"Bitno je reći da će rasti broj umrlih. To je matematički potpuno jasno. Na 6.800 novozaraženih ako imate jedan odsto smrtnosti, ta cifra iznosi 68 umrlih, a to će stići za par nedelja. Taj broj može da postane i trocifren. Sve treba raditi da se aktivnost ovog virusa uspori što je moguće više i na taj način obezbedi da preživi i zdravstveni sistem i svi mi" zaključio je doktor.

* Vakcina neće biti obavezna 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je jutros za TV Happy da vakcina protiv korona virusa neće biti obavezna, već preporučena. 

Na pitanje novinara da li će građani koji eventualno ne žele da se vakcinišu protiv korona virusa moći da putuju, da odlaze u banku, lete avionom ili obavljaju druge poslove, rekao da povodom takvih ograničenja, koja su najavile neke svetske, pre svega avio-kompanije, potrebno da "imate vakacinu koja ima dozvolu i da imate dovoljnu količinu da bi mogli svi da se vakcinišu".

* Korona virus mutirao više od 12.000 puta

Naučnici su utvrdili da je korona virus do sada mutirao 12.706 puta, prenoseći se širom sveta. Međutim, dobra vest je da za sada nema dokaza da bilo koja od tih mutacija doprinosi bržem širenju virusa. 

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.