Crveni alarm u Nišu

OVO JE NAJTEŽI TALAS KORONA VIRUSA U SRBIJI! Hitna poruka dr Jankovića: Došli smo do kritično visokih brojki

Autor Maja Gašić

Kapaciteti KC Niš su na izmaku.

Izvor: Printscreen/TV PRVA

Danas je najgori dan od početka epidmije u Srbiji. U poslednja 24 sata je korona odnela još 51 život, a više od 7,500 ljudi je zaraženo. 

Krizni štab ističe da se situacija pogoršava posebno u centralnoj Srbiji i na severu zemlju, a kapaciteti KC NIš su na izmaku. Po težini kliničke slike, ovo je najteži talas korona virusa, smatraju lekari. 

U Kliničkom centru Niš je trenutno 60 pacijenata koji su životno ugroženi, o čemu je detaljnije govorio dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju.

"Nažalost, došli smo do kritično visokih brojki. U čitavoj južnoj Srbiji je čvrsta organizacija, ali koja polako počinje da se savija jer je veliki broj pacijenata. Niš je prešao tu brojku od 300 hospitalizovanih, sva tri pika su bili veliki izazov za nas. Po broju poacijenata niški centar je prvi, imamo 60 pacijenata na jedinici intenzivne nege, to nijedna bolnica u Srbiji nema. Imamo jo 40 slobodnih mesta u stacionaru i još jedno 10 ubačenih kreveta na intenzivnu", rekao je dr Janković.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi