Zdravlje

BILI SU ŽARIŠTE KORONE, SA 90 ODSTO SMRTNIH SLUČAJEVA! Upravo su objavili 28 dana bez virusa, evo u čemu je tajna

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ćak 90 odsto prijavljenih smrtnih slučajeva bilo je u Viktoriji, koja je upravo objavila da već 28 dana nema nijedan novi slučaj zaraze koronom.

Dok se mnoge države, među kojima je i Srbija, bore sa rekordnim brojkama novozaraženih i umrlih, jedna australijska država, nekadašnje žarište, eliminisala je koronu u potpunosti.

Australijska država Viktorija, koja je u avgustu imala skoro 8.000 zaraženih i više od 800 umrlih od korona virusa, posle tromesečne izolacije beleži četiri nedelje otkako nema novoobolelih.

Zdravstvene vlasti su saopštile da 28 dana bez novih slučajeva znači da je virus eliminisan iz zajednice, pošto je reč o dva 14-dnevna perioda inkubacije.

U tome je značajno pomogao ozbiljni karantin, koji je trajao stotinu dana i pet miliona ljudi u Melburnu zatvorio u domove.

U Viktoriji je, inače, bilo zabeleženo više od 90 odsto smrtnih ishoda vezanih za kovid 19.

U državi je u poslednja 24 časa testirano 9.828 ljudi. Poslednji Kovid-19 pacijent iz bolnice je pušten u ponedeljak tako da u tom delu Australije više nema aktivnih slučajeva.

Australija je u celini uspela do sada da se dobro izbori sa pandemijom korona virusa, s nešto više od 27.700 potvrđenih slučajeva zaraze i 907 umrlih od pojave virusa, od čega 819 u Viktoriji.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Agencije)