Dnevni presek

STRAŠNE BROJKE: Najveći broj umrlih i novozaraženih do sada u Srbiji!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Korona virus kosi po Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji je u poslednjih 24 časa registrovano još 7.780 slučajeva infekcije korona virusom, dok je broj preminulih 57.

Broj pacijenata na respiratorima je 245. Testirano je 22.404 uzoraka.

Ovo su teme dana vezane za koronu!

* Nova odluka o pregledima i testiranju

Radno vreme kovid ambulanti u Beogradu je produženo, a pacijenti moraju da odu tamo, pa tek onda u prijemno-trijažne centre, rekao je nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica dr Goran Stevanović.

Izvor: Kurir TV

"Zvanična odluka je da se svi od danas jave u kovid ambulante, gde će biti urađen pregled pluća i ostala dijagnostika. Dok stignu laboratorijske analize i uzorak krvi, pojedinačnom pacijentu je to sat i po vremena, kada nije ogroman broj bolesnika. Dovoljno je desetak takvih da prosečno vreme čekanja na pregled bude produženo na tri, četiri sata. Produženo je radno vreme svih kovid ambulanti u Beogradu do 22 časa, i tek sa urađenim analizama i uputom dolaze u prijemno-trijažne centre. Odlučeno je da svi pacijenti koji nisu vitalno ugroženi, a dođu bez analiza, budu vraćeni za domove zdravlja", rekao je direktor Infektivne klinike.

* Sumanuti prizori iz Beograda

U toku je "Crni petak", svojevrsni praznik koji u Srbiji zvanično ne postoji a karakterišu ga veliki popusti u prodavnicama. Ovako su izgledali tržni centri i radnje danas - nosile su se maske, ali se distanca nije poštovala.

* Kon: Biće više mrtvih, ali manje novozaraženih

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da može da se očekuje da mere koje se sprovode daju rezultate u naredne dve nedelje i da će do poboljšanja situacije sa koronom, koja je trenutno alarmantna, doći u decembru.

Izvor: YouTube/printscreen/Novo jutro

"Brojevi su i dalje veoma visoki pa će tek tamo u decembru doći do poboljšanja. U decembru ćemo videti i to poboljšanje i u brojkama, ali smrtnost će možda biti veća", rekao je Kon za Pink.

* Antitela, testovi i simptomi preležane korone

U Srbiji je sprovedeno veliko istraživanje o imunitetu na korona virus, a detalje je uživo na Prvoj objasnila dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP). Koliko dugo nas štite antitela, gde su u Srbiji najotporniji na koronu i u kojoj su starosnoj grupi, samo su neke od tema ovog istraživanja.

"Imunitet traje mesecima nakon preležane bolesti, pacijenti koje od marta pratimo i dalje imaju antitela. Telo stvara imunološke ćelije koje ostaju mesecima, ima pojedinaca koji ih izgube, ali oni nisu u potpunosti nezaštićeni od reinfekcije, postoje drugi imunološki parametri koji 'pamte' kontakt s virusom i reagovaće protiv njega", rekla je ona.

Simptomi preležane korone, umor, nervoza, iscrpljenost, različiti su pa mnogi saznaju da su je preležali tek kada urade test i shvate da imaju antitela.

Izvor: Prva

"Sve zavisi od odgovora organizma, korona se kod nekih zadržava dugo. Mi smo primetili da ljudi koji u startu razviju težu kliničku sliku, teže se izbore ali onda su i gotovi sa borbom. Blaže kliničke slike imaju problem, kod njih ostaje mesecima u organizmu i simptomi se stalno vraćaju", kazala je ona.

Testiranje na koronu je provereno, ali ona je ponovila da ne bi trebalo otići na PCR dan posle rizičnog kontakta, kako se ne bi dogodio lažno negativan rezultat.

"Antigenski testovi su dopuna PCR testiranju, detektuju prisustvo proteina virusa u uzorku brisa, i svi testovi detektuju početak infekcije. Nakon toga se primenjuju serološki, koji utvrđuju antitela na osnovu kojih možete da zaključite fazu infekcije, prisustvo virusa i dalje ili samo postojanje zaštite prema ovom virusu kroz antitela. Višestruki pozitivni ili negativni testovi su pitanje, PCR će biti pozitivan sve dok virusa ima u gornjem respiratornom traktu. Ako ga tu nema, ne znači da je u potpunosti nestao iz tela, virus odlazi i drugde. Ako nemamo simptome, moramo da vodimo računa o poštovanju mera, ne moramo odmah otići na PCR. Ozbiljnije bi trebalo primenjivati preventivu, i onda posle nekog vremena uraditi serološki test na prisustvo antitela", rekla je ona.

* Jedna osoba u Srbiji umre svakih pola sata

Prema računici od četvrtka, na svakih 28 minuta gasio se jedan život u Srbiji kao posledica korona virusa.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi