KOVID

KADA SE PACIJENT STAVLJA NA RESPIRATOR? Srpska doktorka otkriva drugo rešenje koje se sve više primenjuje

Autor Aleksandra Vasić

Kovid pacijenti koji imaju teži oblik zaraze često imaju problem sa disanjem i gubitkom daha

Izvor: Privatna arhiva

Za ovo postoji nekoliko rešenja i lekar, ponekadu vrlo kratkom vremenskom roku, mora da proceni kojeg pacijenta sa upalom pluća je potrebno postaviti na terapiju kiseonikom, a kojeg na respirator.

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević kaže za MONDO da je ova brza procena najvažnija i da se u kovid bolnicama u Srbiji i svetu sve češće primenjuje srednje rešenje, odnosno neinvanzivna ventilacija. 

 Svaki pacijent na kiseoniku je težak pacijenet i znači da mu je potrebna hitna lekarska pomoć.

"Za nadoknadu kiseonika najpre se koriste venturijeva maska, binazalna sonda ili aparat kojim se kiseonik kroz nos ubacuje direktno u grlo. Postavljanje ovog poseldnjeg aprata jeste nezgodno, ali velika većina bolnica ga koristi jer je efikasniji od venurijeve maske, gde dolazi do velikog rasipanja kiseonika", objašnjava dr Radosavljević.

Sve to služi da bi se nedostatak vazduha, odnosno kiseonika kod pacijenata sa kovidom nadoknadio, da bi se što pree stabilizovali i oporavili.

"Nabrojani aparati se primenjuju koliko god da to stanje pacijenta zahteva i koliko god da je potrebno. Ali, ako nema poboljšanja stanja, onda mora da se pređe na primenu neinvanzivne ventilacije, što je poslednji korak pre primene respiratora", kaže pulmolog.

Neinvazivna ventilacija je posebna maska i aparat koji dišu umesto pacijenta.

"To znači da se kovid pacijent ne uspavljuje, ne intubira i sve vreme je svestan, ali se nalazi na aparatu koji diše umesto njega. To može na kratko da se skine, on može da priča, da pije vodu, ali onda se aparat vraća. Stanje kiseonika u telu za to vreme mora da se prati 24 sata na monitorima“, kaže naša sagovornica.

Većina pacijenata dobro podnosi ovo rešenje, koje se sve više primenjuje kod kovid pacijenata.

"Pre postavljanja na respirator mora da se proveri nivo kiseonika i parametri u krvi. Lekar mora dobro da izvaga da li je došao trenutak za to. Pacijent na respiratoru je intubiran, uspavan, nalazi se na intenzivnoj nezi i lekar mora da bude uz njih sve vreme. Stanje je vrlo ozbiljno, ali veliki broj pacijenata se ipak oporavi."

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.