Zdravlje

DR DARIJA OŠTRO ODGOVORILA VODITELJU UŽIVO: Kovid-19 nije vremenska prognoza!

Autor Maja Gašić

Epidemiološka situacija u Srbiji je sve teža iz dana u dan, a dr Darija se osvrnula na velike gužve povodom crnog petka, kao i na stanje u zdravstvenim ustanovama

Izvor: TV Prva//screenshot

Dr Darija Kisić Topavčević, ministarka za rad i socijalna pitanja, bila je gost jutarnjeg programa na TV Prvoj, gde je govorila o nizu aktuelnih tema, počev od situacije u domovima za stare i ustanovama socijalne zaštite. 

Prema njenim rečima, u tim ustanovama vrši se aktivan nadzor, a zaražena su 922 korisnika, što je četiri odsto ukupnog broja korisnika.

"I jedan oboleli, jedna preminula osoba nam je od ogromnog značaja, to je važno napomenuti. Ako poredimo sa zemljama u Evropskoj uniji, procenti su kod njih mnogo veći, To nam nije reper, isključivo gledamo nas. Od samog početka su mere rigorozne i to je jako važno. Mi te mere stalno i ažuriramo. Imajući iskustvo Italije i Španije, akcenat svih preventivnih mera je da se sačuvaju naši sugrađani. To je bio koncept od samog početka i to je odgovor na pitanje zašto su bile rigoroznije mere. Bila je ideja da se zaštite najugroženiji i to smo uspeli. Najviše je zaraženih do 60 godina, a stariji su prihvatili obrasce ponašanja i uspevaju da sačuvaju zdravlje."

Na pitanja da li imamo razloga da strepimo i kakav nas dan očekuje u subotu, doktorka je odgovorila oštro, da se ne može tako govoriti.

"Kovid-19 nije vremenska prognoza. Situacija je takva kakva jeste, detektujemo najveći broj zaraženih, hospitalizovanih i smrtnih slučajeva od početka pandemije. Na respitatorima je više od 250 sa potencijalom smrtnog ishoda. Ako gledamo broj hospitalizovanih i onih koji su otpušteni iz bolnice, imamo plus 300 pacijenata. Činjenica je da testirano najveći broj ljudi, ali to govori da je situacija ozbiljna".

Upitana za "Crni petak" i dan kada je ogroman broj građana otišao u tržne centre i prodavnice, okupljajući se tako mimo preporuka Kriznog štaba, doktorka je rekla da su joj te slike izgledale tužno.

"Slike koje smo videli, mene su lično rastužile. Ukoliko se maske nose na ispravan način, to je značajan vid prevencije. Ne nosi se maska zbog kontrole, već zbog sopstvenog zdravlja", prokomentarisala je. 

"Očigledno je da će se to odraziti na epidemiološku situaciju. Ako se veći deo stanovništva bude pridržavao mera, za desetak dana možemo da očekujemo rezultate", napomenula je. 

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.