Zdravlje

"TO NE SMEJU NI LEKARI DA RADE": Dr Darija upozorila na veliku grešku koja može dovesti do fatalnih posledica

Autor Maja Gašić

Dr Darija je upozorila šta u periodu pandemije niko ne bi smeo da radi.

Dr Darija Kisić Topavčević, ministarka za rad i socijalna pitanja, bila je gost jutarnjem programu na TV Prvoj, tema je bila trenutna epidemiološka situacija. 

Ona je rekla da je razlika trenutnog udara korone u odnosu na proleće u tome što je tada prošla sezona gripa i posebno naglasila da niko ne bi smeo da se leči na svoju ruku.

"Na ovom nivou velikog broja pozitivnih, jedino što želimo jeste da kriva što pre počne da pada. Nadamo se da će mere koje smo doneli, naše apelovanje, uroditi plodom. Slike iz tržnog centra od juče me rastužuju. Da li će se efekti svega toga videti, virus je pokazao da hoće", istakla je doktorka i navela zbog čega samo sada u još nepovoljnijoj situaciji. 

"Na početku epidemije smo imali smo sreću da se korona javila kada više nismo imali sezonu gripa, a sada je virus prisutan. Sezona gripa traje od oktobra do marta, pa čak aprila i maja, i tada će po nekom prirodnom toku da se smanji, ali nadamo se da ćemo uspeti da sprečimo širenje virusa uprkos svemu", rekla je i dodala da se u celom svetu ispostavilo da je nošenje maski doprinelo da grip "gotovo niko nije ni osetio". 

Broj novozaraženih raste svakodnevno, zdravstveni kapaciteti su prenapregnuti, velike su gužve ispred kovid amulanti. Veliki broj ljudi izbegava da ide kod lekara baš iz tih razloga, a pokušaj da sami napravimo razliku da li imamo grip ili koronu je velika greška. 

"Nikako i ni u kom slučaju niko ne sme da bude svoj lekar, čak ni lekari.Bilo je slučajeva i da smo se mi tako ponašali, a to može da bude fatalno. Niko na osnovu na simptoma ne može, ni najiskusniji lekari, da napravi razliku da li je grip ili korona. Zato se koriste laboratorijski nalazi, rendgen pluća, svako ko ima simptome mora da se javi lekaru, pa čak i lekari", ponovila je doktorka Darija. 

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.