Zdravlje

DR ĐERLEK O PUCANJU ZDRAVSTVENOG SISTEMA: Bolnice su prebukirane, ali izdržaćemo i treći talas

Autor Nataša Petrović

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prokomentarisao navode da je zdravstsveni sistem pred pucanjem.

Izvor: RTS/screenshot

Već danima unazad svedočimo ogromnom broju zaraženih korona virusom u Srbiji, a stručnjaci upozoravaju da je pacijenata sve više da i da se bolnice pune. To je pokrenulo priču o pucanju zdravstvenog sistema, a te navode je u uključenju za TV Prva komentarisao državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek.

"Evidentno je da u poslednjih sedam-osam dana situacija u celoj Srbiji je teška i neizvesna, imamo povećan broj novoobolelih, pacijenata na respiratorima. Međutim, mi ćemo sve učiniti da stabilizujemo situaciju i nadam se da ćemo u narednih nekoliko dana usporiti širenje virusa u celoj zemlji. Najkritičniji u ovom trenutku su najveći gradovi, kao što su Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Niš. S obzirom da se nalazimo u piku trećeg talsa, za očekivati je da imamo ovako alarmantne i zabrinjavajuće cifre".

On je istakao da je u našoj zemlji trenutno 246 zaraženih zdravstvenih radnika, od kojih je 60 na lečenju, a zatim je govorio i o stanju i izdržljivosti zdravstvenog sistema.

"Zdravstveni sistem je i dalje vrlo čvrst i spreman da odgovori najtežem izazovu trećeg talasa. U zdravstvenom sistemu imamo mnogo heroja, mnogo boraca koji su spremni na jedan dostojanstven način, pokazujući veliku profesionalnost i privrženost pacijentima da se bore, da pokažu koliko vole svoju državu i pacijente, za razliku od pojedinaca koji priželjkuju pad zdravstvenog sistema".

Dr Đerlek je rekao da je trenutno u kovid sistemu 25.000 zdravstvenih radnika, od ukupno 120.000, odnosno jedna šestina.

"Što se tiče kapacieteta, država je učinila mnogo u poslednjih šest ili osam meseci izgrađujući i proširujući bolničke kapacietet, obezbedila je sve lekove opremu, sve ono što je potrebno da zbrinemo kovid pacijente. Spremni smo da izdržimo i ovaj treći talas", podvukao je.

Državni sekretar napomenuo je da su bolnice u Beogradu trenutno prebukirane, ali to ne znači da su pacijenti prepušteni sami sebi.

"U ovom trenutku jeste da su bolnice u Beogradu prebukirane, ali osnovni cilj nam je da obezbedimo krevet za lečenje, da li će to biti u okolini Beograda ili u unutrašnjosti, svejedno je. Mislim da radimo pravu stvar za naše pacijente i uspevamo da obezbedimo sve pacijente koji su za hospitalizaciju u nekoj drugoj bolnici, mada se na dnevnom nivou trudimo da obezbedimo i što više mesta u Beogradu", zaključio je.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.