Zdravlje

STANJE NA JUGU SRBIJE SE POGORŠAVA: Dr Janković otkrio šta komplikuje situaciju i zašto ima više starijih pacijenata

Autor Nataša Petrović

Evo šta kaže dr Radmilo Janković o epidemiološkoj situaciji na jugu Srbije.

Izvor: YouTube/screenshot/RTS Sajt - Zvanični kanal

Epidemiološka situacija na jugu Srbije se komplikuje, a detalje o tome izneo je anesteziolog dr Radmilo Janković gostujući u Jutarnjem programu TV Prva.

"Situacija jeste malo komplikovanija nego što je bila par dana unazad, svakako se komplikuje već desetak dana, naši kapaciteti se pune, ali imamo neku vrstu dobre komuniakcije, više puta u toku dana dobijem tačan broj hospitalizovanih u svim okolnim kovid bolnicama. Mi smo uspeli da održimo sistem, tako da smo u svakom trenutku imali slobodne krevete".

On je istakao i da se u KC Niš nalazi veliki broj pacijenata koji su u teškom stanju.

"Situacija je još uvek stabilna, veliki broj teških pacijenata se nalazi u KC Niš, zaista onih najtežih, sada njih ima već oko 340 i zaista gotovo svako od njih je na neki način životno ugrožen, svi zahtevaju intenzivno lečenje, možda ne intenzivnu negu.
Naša jedinica intenzivne nege koja je inače najveća u Srbiji je gotovo popunjena, 60 najtežih pacijenata, svi su na respiratorima. Polovina njih je intubirana i stavljena na invazivnu mehaničku ventilaciju, ostali su na drugim vidovima respiratorne potpore, ali situacija je pod kontrolom u tom smislu da ima slobodnih mesta u okolnim bolnicama, tako da KC Niš je centralna crvena bolnica".

Dr Janković kaže da se u okolnim bolnicama trenutno leči više od 800 kovid-pozitivnih pacijenata, a hala "Čair" je u funkciji za lakše slučajeve.

"Držimo sistem u funkciji, imamo dovoljno slobodnih mesta za naredne dane. Pirotska bolnica je praktično već u kovid sistemu, bolnica u Zaječaru, i nadamo se da ćemo u ponedeljak imati još više od 100 mesta u Vojnoj bolnici koja će se otvoriti kao kovid bolnica. Naredne dane dočekujemo spremni, teška je situacija, mnogo je pacijenata, ali šta je tu je, izdržaćemo".

Niški anesteziolog prokomentariosao je i starosnu strukturu pacijenata koji su na bolničkom lečenju i razliku u odnosu na prethodne udare korone.

"Brojke su nažalost neumoljive, ovo je igra velikih brojeva i u takvoj grupi pacijenata imate sve uzraste. Naravno da je starosna struktura pomerena ka starijim pacijentima iz prostog razloga što od ukupnog broja zaraženih nažalost stariji ljudi to teže podnose i njihov udeo u jedinicima intenzivne nege i bolnicama je veći u odnosu na mlađe pacijente koji uglavnom lečenje sprovode kod kuće u izolaciji. Imamo dominantno pacijente starijeg srednjeg životnog doba od 45-60 godina, tj. malo drugačije u odnosu na letnje mesece kada smo imali dosta mlađih, i mnogo različitije u odnosu na mart ili april, makar u Nišu, kada smo imali najstarije pacijente. Nema mnogo razlika u prezentaciji kliničkih slika. Jednostavno brojke su toliko velike, od ukupnog broja zaraženih možete očekivati 15-20 odsto koji će zahtevati hospitalizaciju, 5-10 odsto koji će završiti na jedinicama intenzivne nege i nažalost mortalitet koji je oko jedan odsto, svakako će biti i veći jer kada vam je zdravstveni sistem prenapregnut, kada imate veliki priliv pacijenata, onda se nalazite pred specifičnim izazovom da morate obezbediti što je moguće bolju logistiku i lečenje. Nije isto kada jedan anesteziolog brine o pet ili o 10-15 pacijenata na respiratoru, što se nažalost dešava". 

Dr Janković je naglasio i da situaciju dodatno komplikuje kasno javljanje javljanje lekaru, a lekari već mesecima apeluju na ljude da se jave lekaru čim osete prve simptome, kako bi se izbegle zdravstvene komplikacije.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.