Dnevni presek

CRNI REKORDI SE I DALJE NIŽU: Još 65 preminulih od korone u Srbiji, više od 6.000 zaraženih!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu!

Prema najnovijim informacijama, u poslednja 24 časa u Srbiji je registrovano još 6.179 zaraženih, a nažalost korona je odnela još 65 života.

Na respiratorima se trenutno nalazi 252 pacijenta, a u bolnicama širom Srbije leči se 7.256 kovid pozitivnih pacijenata. Procenat smrtnosti iznosi 0,91%.

Od početka epidemije u Srbiji je preminulo 1.549 osoba od posledica korona virusa, a ukupan broj registrovanih slučajeva iznosi 169.214.

U poslednja 24 sata testirano je 15.508 uzoraka, a do 29. novembra u 15 časova ukupno 1.760.489.

TEME DANA O KORONA VIRUSU

* Da li je zdravstveni sistem pred pucanjem?

Poslednjih dana sve je veći broj kovid-pacijenata u bolnicama, zbog čega se priča o pucanju zdravstvenog sistema

"Zdravstveni sistem je i dalje vrlo čvrst i spreman da odgovori najtežem izazovu trećeg talasa. U zdravstvenom sistemu imamo mnogo heroja, mnogo boraca koji su spremni na jedan dostojanstven način, pokazujući veliku profesionalnost i privrženost pacijentima da se bore, da pokažu koliko vole svoju državu i pacijente, za razliku od pojedinaca koji priželjkuju pad zdravstvenog sistema", rekao je jutros za TV Prva dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. 

* Korona virus se sada najlakše prenosi

Dr Darija Kisić Tepavčević za "Blic" je rekla da je ovaj talas korone specifičan zbog toga što se nalazimo u sezoni respiratornih infekcija, te da se sada najlakše prenosi

"Nalazimo se u periodu godine kada je sezona respiratornih infekcija i kada je najlakše njihovo prenošenje. Korona virus koji izaziva bolest kovid-19 pokazao se kao veliki neprijatelj čovečanstvu. Prošlo je više od godinu dana otkad nam je ovaj virus poznat, a porast učestalosti obolevanja i umiranja uzrokovan ovom infekcijom beleži se širom sveta. Prošle godine u ovo doba SARS-Kov-2 je bio ograničen samo na područje Kine, a sada praktično nema dela sveta gde ovaj virus nije unesen. Ovaj virus se prenosi najlakšim putem prenosa, tj. kapljičnim putem pa lagano pronađe put do osetljive osobe čim za to ima uslova".

* Simptomi korone drugačiji kod dece nego kod odraslih

Dečji kardiolog dr Vladislav Vukomanović objasnio na koje simptome treba obratiti pažnju kod dece

"Veliki broj je asimptomatske dece, uglavnom predstavljaju opasnost prenošenja ka starijima, ka svojim roditeljima, bakama i dekama. Simptomatologija je obično veoma trivijalna – ili se radi o zapušenom nosu, curenju iz nosa, povišenoj telesnoj temperaturi, suvom kašlju, a ono što je nešto češće u odnosu na odrasle su gastrointestinalne tegobe, bolovi u stomaku, proliv i povraćanje", rekao je on za TV Prva. 

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.