Katastrofa

KORONA RAZORILA REGION: "Komšiluk" na ivici ponora, lekari očajni - možemo da radimo za troje, ali ne i za petoro

Autor Maja Gašić

Lekari su na ivici ponora zbog epidemije korona virusa

Već krhki zdravstveni sistem većine zemalja iz bivše Jugoslavije je na ivici ponora pošto nema dovoljno lekara i bolničkih kreveta za lečenje pacijenata zaraženih korona virusom, ocenila je danas agencija Frans pres.

Noćna mora od kojeg se strahuje i zdravstveni kolaps počinju da postaju stvarnost u siromašnim zemljama regiona koje su prvi talas epidemije korona virusa suzbile jakim prinudnim merama.

Jedan neimenovani lekar iz BiH ispričao je Frans presu da postoji problem istovremene nege nekoliko pacijenata kojima "život visi o koncu".

"Situacija me podseća na rat i preti da bude još gore tokom zime. Možemo da radimo za troje ljude, ali ne i za petoro", rekao je lekar.

Drugi talas epidemije je mnogo jači od prolećnog i a u prvi plan je izašao deficit resursa, lekara, medicinskog osoba, jer su otišli u zapadnu Evropu.

Čak i pre pandemije korona virusa, Balkan je imao jednu od najnižih stopa lekara u Evropi, podaci su Svetske zdravstvene organizacije. Sada je lekarska i medicinski radna snaga dodatno smanjenja jer su se lekari i medicinsko osoblje zarazili korona virusom.

Od početka epidemiološke krize u martu zabeleženo je skoro 10.000 smrtnih slučajeva, od kojih gotovo polovina u poslednjih mesec dana.

Prema podacima AFP-a, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Crna Gora nalaze se među prvih deset zemalja u Evropi po mortalitetu u poređenju sa brojem stanovnika.

U susednoj Albaniji najmanje 300 imućnijih pacijenata otišlo je u inostranstvo na lečenje, prvenstveno u Turskoj. Vlada Severne Makedonije sa svoje strane je zatražila pomoć od privatnih bolnica jer su javne zdravstvene ustanove preopterećene.

Hrvatski lekari takođe su upozorili na nedostatak osoblja i opreme, u pismu koje je potpisalo šest profesionalnih organizacija.

"Suviše smo siromašni da bismo dva puta ponovili sva ograničenja", naglašava hrvatski ekonomista Ljubo Jurčić.

U Bosni gotovo sve je ostalo otvoreno, prodavnice, bioskopi ili teretane, jer zemlja ne može da finansira mere pomoći kompanijama ili njihovim zaposlenima, dodala je francuska agencija.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Mondo/Tanjug