dnevni presek

KORONA KOSI PO SRBIJI: Opet više od 50 mrtvih, raste broj pacijenata na respiratorima!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Do 15 časova u ponedeljak, 30. novembra, u Srbiji je registrovano još 6.224 slučaja infekcije korona virusom.

Nažalost, broj preminulih je 55 a na respiratoru je trenutno 253 pacijenta. Testirano je 17.093 uzorka, a na bolničkom lečenju je 7.368 pacijenata.

Korona je od početka pandemije u Srbiji odnela 1.604 života, dok je ukupan broj registrovanih slučajeva 175.438. Ovo su teme dana vezane za korona virus!

* Srbin našao "slabu tačku" korone

Dr Milanko Šekler objavio je rezultate obimnog istraživanja o koroni, i razbio najčešće mitove o virusu.

Kako možete, a kako ne možete da se zarazite, zašto neki zaraženi nemaju simptome, zbog čega se nećemo zaraziti ako nekoga zagrlimo ali hoćemo ako zapevamo s njim na proslavi, pročitajte u njegovom intervjuu.

* Tiodorović: Čeka nas teška nedelja

Tek posle 10. decembra možemo očekivati zaravnjenje krive, a pad broja obolelih tek krajem meseca, rekao je prof. dr Branislav Tiodorović. Uprkos apelima za izbegavanje okupljanja, samim time i rizika, prizori iz Srbije nastali tokom takozvanog "Crnog petka" bili su šokantni - kupci su se "gužvali" u redovima ispred prodavnica u želji da iskoriste pretpraznične popuste.

"Ovakve gužve su se desile baš kada ne treba, jer sada ima najviše inficiranih, najviše virusonoša i sigurno da ćemo sledeću nedelju morati da izdržimo, pre svega mislim na naš zdravstveni sistem, koji se herojski bori", rekao je on.

"Samo pod uslovom da mere budu poštovane, imaćemo zaravnjenje krive do 10. decembra, da bismo tamo do Nove godine mogli da očekujemo smirivanje. Svako od nas bi morao da se ponaša odgovorno, ovo je optimistična prognoza", rekao je on.

* Stevanović: Moguće mere na lokalnom nivou

Nakon redovnog sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica u Beogradu, apelovano je na javnost da se pridržava mera.

Izvor: RTS

"Još uvek imamo dovoljno kapaciteta da bi bolesnici na teritoriji Srbije bili zbrinuti. Pacijenti se preraspodeljuju prema kapacitetima, težini kliničke slike i mogućnostima transporta. Ako se broj obolelih bude povećavao, moguće je da ćemo iscrpeti kapacitete. Još jednom apelujem na one koji mere ne poštuju da nam pomognu, da nose zaštitu i smanje kontakte. Ogromna zahvalnost onima koji se pridržavaju mera", rekao je direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović.

Nepoštovanje mera je veliki problem širom Srbije, zbog čega nije isključeno uvođenje novih mera na lokalnom nivou.

"Moguće da će se lokalno uvoditi mere različite od onih koje su određene na nivou cele Srbije. Mi ne možemo da određujemo mere, samo da apelujemo na njihovo poštovanje. Mere pokazuju tendenciju da uspore rast broja novoobolelih", rekao je on.

* Gojković: Broj zaraženih će rasti u ovim gradovima

Pik aktuelnog talasa korone biće ove nedelje, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Izvor: RTS

"Nadamo se da će ove nedelje biti pik, najveći broj novozaraženih i da će posle toga broj početi da opada. Pošto su pojedinačno gradovi u različitim intervalima ulazili u epidemijski talas, oni koji su prvi ušli tokom ove nedelje bi trebalo iz njega da izađu. To su najveći gradovi, s najvećim širenjem virusa. Trenutno imamo u manjim gradovima rast broja novozaraženih, zbog toga je izuzetno bitno da nemamo ponovo neki nagli broj u velikim gradovima" rekao je Gojković u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

* Kako zaštititi srce tokom pandemije

Neurolog dr Marijana Vukićević rekla je da su stariji pacijenti u velikom riziku od srčanih i drugih kardiovaskularnih oboljenja i savetovala kako da se zaštite. 

"Stariji pacijenti imaju lošiju prognozu, češće se završavaju smrtnim ishodom ili sa ozbiljnim invaliditetom. Povišena temperatura, nedovoljno unošenje tečnosti i gubitak čula mirisa i ukusa dovode do smanjene potrebe za unosom hrane i tečnosti, stomačnih smetnji i pojačanog znojenja. To sve može izazvati dehidrataciju, i provocirati stanje tromba u krvnim sudovima mozga, naročito kod onih koji već imaju bolesti kardiovaskularnog sistema", objasnila je prim. dr sc. med Vukićević.

Izvor: YouTube/TVStudioB

Virus povećava rizik da nastanu krvni ugrušci, izaziva i zapaljenje krvnog suda koji je onda skloniji zapušavanju. Mnogi su mehanizmi kod kojih je moguće nastajanje moždanog udara kod kovid pacijenata, a prevencija je trenutno veoma važna.

"Neophodno je uzimanje terapije prepisane od strane lekara, uzimanje vode i toplih napitaka, vitamina u vidu svežeg voća, povrća i ribe. Najvažnije je nošenje maske, izbegavanje okupljanja, a ne zaboravite ni značaj pešačenja, barem dva kilometra dnevno u zonama bez gužve, s maskom na licu", rekla je ona.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi