dnevni presek

NAJVEĆI BROJ NOVOZARAŽENIH IKADA: U Srbiji skoro 8.000 novih slučajeva korone, rekordan broj pacijenata na respiratoru!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Testirano više od 22.000 uzoraka!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji je u poslednja 24 časa zabeleženo još 7.999 novih slučajeva zaraze koronom, dok je nažalost preminulo još 48 pacijenata.

Na respiratorima se nalazi 269 pacijenata. 

Testirano je ukupno 22.837 uzoraka, što je rekord u broju testiranja u Srbiji.

Ovo su teme dana vezane za korona virus!

* Nove mere!

Ograničeno je radno vreme ugostiteljskih i uslužnih objekata radnim danima do 17 časova, pročitajte i šta više neće raditi vikendom!

* Teška nedelja za Srbiju

Direktor kancelarije SZO za Srbiju Marijan Ivanuša rekao je da je Srbija u "teškoj nedelji".

Izvor: RTS

"Videćemo kakav će biti mesec, brzina pogoršavanja se smanjuje, bojim se da još nismo u piku ali se nadam da će on stići što pre. Mi ipak možemo i nakon pika očekivati veliki pritisak na bolnice, naročito na intenzivnoj nezi, još nekoliko nedelja. Razvoj ozbiljne forme bolesti traje oko deset do 14 dana, što znači da će zdravstveni sistem još biti pod pritiskom", rekao je on.

* Najveća greška koju pravimo tokom pandemije

"U martu smo se susreli sa nečim novim, nepoznatim, što je samo po sebi bilo neprijatno. Narednih meseci smo učili u hodu, sticali iskustvo, sigurnost u radu. Nažalost, kako su naša saznanja rasla, tako se povećavao i broj obolelih, te ovih dana broj pregledanih prevazilazi sve dosadašnje brojeve. Isto važi i za broj hospitalizovanih širom Srbije, a nažalost i broj onih koji su preminuli", rekla je docent dr Ivana Milošević, infektolog i gastroenterohepatolog u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS.

Izvor: TV Prva//screenshot

Pacijenti sada dolaze u različitim fazama bolesti, ali prave i dve velike greške - odlažu odlazak lekaru i piju antibiotike misleći da će njima izlečiti virusnu infekciju.

"Osim što je sada broj obolelih veći nego tokom prethodna dva talasa, primetan je značajan broj bolesnika koji odlaže odlazak lekaru, zbog lažne sigurnosti koju im uliva terapija antibioticima, a kovid 19 je virusna bolest koja se ne leči antibioticima. Apelujem na sve da se sa pojavom prvih simptoma jave u kovid-ambulantu", rekla je ona.

* Srpski brzi test na koronu

Kompanija "Neomedika" posle testa Naisa, kojim se utvrđuje nivo antitela u organizmu, privodi kraju razvoj antigenskih brzih testova na kovid.

"Na taj način smo mi napravili potpuno rešenje kovida u dijagnostičkom smislu, da možemo prvo kod pacijenta dokazati prisustvo virusa u nazalnom brisu, iza toga radimo antitela na Naisa sistemu", navodi Saša Tričković, direktor "Neomedike".

* Obračun struke na društvenim mrežama

Snimak koji je objavio doktor Branimir Nestorović, a na kojem su njegove dojučerašnje kolege iz Kriznog štaba, dr Predrag Kon i dr Branislav Tiodorović, glavna je tema medija.

* Žarišta - porodice, domaćini slava...

Epidemiolog i koordinator Kriznog štaba u Kraljevu, prof. Radovan Čekanac, kaže da su najveća žarišta trenutno u Kraljevu u porodicama, kao i da su bile rizične neke slave.

"Imali smo Aranđelovdan gde su nakon slave oba domaćina ispoljila simptome, a kada smo testirali sve kontakte koje su oni prijavili sa slave nakon četiri dana svi su oni bili pozitivni", kaže Čekanac.

Izvor: Pink

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi