Zdravlje

DR TIODOROVIĆ: VEOMA VAŽNO OTKRIĆE O KORONI I DECI! Mališani nemaju receptor koji se vezuje za virus

Autor Maja Gašić

U Srbiji je zabrinjavajuća epidemiološka situacija, broj zaraženih progresivno raste, a gotovo svakodnevno se razmatraju nove, strožije mere...

Izvor: Printscreen/RTS

Povodom zabrinjavajuće epidemiološke situacije u zemlji i najavljenih rigoroznijih mera, gosti večerašnje emisije "Upitnik" na RTS-u su Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija i prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član kriznog štaba.

Tema su bile i nove rigoroznije mere, novo ograničenje rada određenih objekata. Kako je dr Tiodorović istakao, on se lično zalagao da se tržni centri ranije zatvore.

"U narednih pet do sedam dana osetićemo posledice crnog petka", rekao je epidemiolog.

Da li Krizni štab preporučuje da mlađi razredi pređu na onlajn nastavu?

"Pomenut je mart i sad, ceo svet je učio o koroni u toku same epidemije. U najjačim instuitucijama nauke se ispitivalo, hvala što sam dobio šansu da kažem ono što svi zaobilaze. Mi u struci smo potpuno jasni da deca do 10 godina nemaju, ili ga nemaju dovoljno, taj receptor AC2 koji je neophodan da bi se virus vezao za ćeliju, da li je to do pluća ili u nekom drugom sistemu nije važno. To je vrlo važna činjenica koja nas je dovela do ove odluke da deca u tom uzrastu mogu da idu u školu. SZO je dala preporuku, naravno, svako pravilo ima izuzetke, deca asmatičari, sa problemima pluća... za njih to ne važi. Ostala dece bez genetskog oboljenja mogu. To je obrazloženje medicinsko i pedagoško i sociološko", napomenuo je dr Tiodorović.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.