Ima pomaka

TEŠKA SITUACIJA U CELOJ SRBIJI: Dr Đerlek kaže da je teško i neizvesno, ali u Beogradu IDE NABOLJE

Autor Nataša Petrović

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek o epidemiološkoj situaciji u Srbiji!

Izvor: RTS/screenshot

Epidemiološka situacija u Srbiji nije bila gora od početka epidemije korona virusa. Krizni štab je zbog toga doneo nove mere, a državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek za RTS je govorio o trenutnoj situaciji.

Kaže da je situacija teška na nivou cele Srbije.

"Na teritoriji cele Republike Srbije je situacija ista ili slična, vrlo ozbiljna, teška i neizvesna, u ovom trenutku moramo se boriti".

O situaciji u Beogradu, koji je ubedljivo najveće žarište kaže:

"Za očekivati je da u Beogradu stanje bude kakvo jeste, to je glavni grad sa najvećim brojem stanovnika. Ono što pratimo je da imamo neku blagu stabilizaciju u Beogradu. Imali smo juče 7.141 pregled u kovid ambulantama, od toga 3.688 prvih pregleda, što znači da smo pre 14 dana prvih pregleda imali 73,1 odsto, a juče je to bilo oko 55,3 odsto. Imamo blagi pad prvih pregleda što je dobro, sa druge strane, broj obolelih je u nekoj stagnaciji, jeste to visok nivo oko 2.000, ali opet je neko zaravnjenje. Takođe, uopšte je pogoršanje širenja virusa, nismo zadovoljni tim stanjem, ali kada imamo znake poboljšanja, evidentno je da možemo da se nadamo nečem boljem".

Dr Đerlek ponovio je da su bolnice u Beogradu pune, a evo kako se "snalaze" da smeste pacijente.

"Kovid kapaciteti u Beogradu su nažalost popunjeni. Još uvek imamo veći broj prijema nego otpusta, naši lekari i direktori se trude da preraspodelom obezbedimo mesta za pacijente sa teškom kliničkom slikom, a sve ostale raspoređujemo po drugim centrima, kao što su Kragujevac, Niš, Sokobanja... Protokoli lečenja u Srbiji su svuda isti i svi lekari se pridržavaju tih protokola, ista je nega svuda".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.