Zdravlje

RUSI RAZVIJAJU ČAK 6 VAKCINA PROTIV KORONE: Lazanski uživo otkrio detalje

Autor Nataša Petrović

Srpski ambasador u Rusiji otkrio sve detalje o ruskim vakcinama protiv korone!

Izvor: TV Prva/screenshot

Svetom je danas odjeknula vest da je Velika Britanija prva zemlja koja je registrovala vakcinu protiv korona virusa.

S druge strane, Rusija je prva zemlja koja je razvila vakcinu, a ambasador Srbije u Rusiji, Miroslav Lazanski, u uključenju uživo za TV Prvu otkrio je da ta zemlja radi na razvoju još cepiva.

"Rusija trenutno razvija šest vakcina, dve su gotovo spremne za upotrebu. Sputnjik V, to je prva registrovana vakcina u svetu, u toku je treća, poslednja faza ispitivanja u kojoj učestvuje 40.000 dobrovoljaca i pokazala je efikasnost oko 95 odsto. Nisu registrovane nikakve negativne reakcije, samo pojava kratkotrajnih neželjenih efekata. Do kraja godine će se proizvesti dva miliona doza, za ruske građane biće besplatna, a na međunarodnom tržištu koštaće najviše 20 dolara, dve doze po 10 dolara".

Lazanski je istakao da je do sada više od 50 zemalja od Rusije naručilo milijardu i 200 miliona doza vakcine Sputnjik V, dodajući da se vakcina zove Sputnjik "ve", a ne Sputnjik pet, kako mnogi misle.

"Prvi izvoz počeće u januaru, a prve zemlje koje će je dobiti su Indija, Brazil, Južna Koreja, Kina..."

"Zatim imate drugu vakcinu, Vektor, u toku je postregistraciono kliničko ispitivanje. Učestvuje oko 3.000 dobrovoljaca. Zatim imate vakcinu Naučnog centra za imunogbiološke preparate, koja je u drugoj fazi ispitivanja, u kojoj učestvuje oko 30 dobrovoljaca", ispričao je ambasador, dodajući da će početak vakcinacije u Rusiji biti u januaru.

"Početak masovne vakcinacije vezuje se za januar 2021. godine i biće na dobrovoljnoj osnovi", zaključio je.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.