Dnevni presek

OPET SKORO 8.000 ZARAŽENIH, 52 OSOBE PREMINULE: Korona u Srbiji se ne predaje!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 7.919 zaraženih od  22.069 testiranih, a nažalost korona je odnela još 52 života. 

Na respiratorima se trenutno nalazi 270 pacijenata, a procenat smrtnosti u ovom trenutku iznosi 0,89 odsto.

Od početka epidemije u Srbiji su preminule 1.704 osobe, a ukupan broj zaraženih je 191.356.

Do 2. decembra u 15 časova testirano je ukupno 1.822.488 uzoraka.

TEME DANA O KORONA VIRUSU

* Teška situacija u celoj Srbiji

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je jutros za RTS da je situacija teška u celoj Srbiji, ali da je za očekivati da najgore bude u Beogradu, koji ima najviše stanovnika. 

"Na teritoriji cele Republike Srbije je situacija ista ili slična, vrlo ozbiljna, teška i neizvesna, u ovom trenutku moramo se boriti. Za očekivati je da u Beogradu stanje bude kakvo jeste, to je glavni grad sa najvećim brojem stanovnika. Ono što pratimo je da imamo neku blagu stabilizaciju u Beogradu. Imali smo juče 7.141 pregled u kovid ambulantama, od toga 3.688 prvih pregleda, što znači da smo pre 14 dana prvih pregleda imali 73,1 odsto, a juče je to bilo oko 55,3 odsto. Imamo blagi pad prvih pregleda što je dobro, sa druge strane, broj obolelih je u nekoj stagnaciji, jeste to visok nivo oko 2.000, ali opet je neko zaravnjenje. Takođe, uopšte je pogoršanje širenja virusa, nismo zadovoljni tim stanjem, ali kada imamo znake poboljšanja, evidentno je da možemo da se nadamo nečem boljem".

On je rekao i da ukoliko nove mere ne bude dale rezultate, biće uvedene još strože!

* Velika Britanija prva registrovala vakcinu protiv korone

Britansko regulatorno telo odobrilo je upotrebu Fajzerove vakcine protiv korona virusa, koja prema dosadašnjim ispitivanjima nudi zaštitu od 95 odsto, a imunizacija u toj zemlji trebalo bi da počne već sledeće nedelje!

* Danas i sutra posledice "crnog petka"

Načelnik prijemnog odeljenja Urgentnog centra dr Vladimir Arsenijević gostujući na TV Prva rekao je da nije važan broj pacijenata u bolnicama, već činjenica da ima mnogo teško obolelih. On je istakao da je najvažnije sprečiti da virus uđe u bolnicu, a povodom "crnog petka" kada su ljudi u redovima čekali ispred butika, kaže:

 "Tužan sam, nisam ljut, tužan sam kada vidim ovakve situacije, evo danas i sutra ćete videti šta nam stiže od 'crnog petka'"

Podsetite kako su izgledate gužve:

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.