Zdravlje

PROFESOR KOČOVIĆ UŽIVO DAO NOVE PROGNOZE: Kada stiže poboljšanje? Evo kako stoje stvari!

Autor Maja Gašić

Poznati matematičar uživo je objasnio šta nas čeka u narednom periodu.

Izvor: TV PInk/screenshot

Profesor Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije, koji nam mesecima unazad daje prognoze o kretanju epidemije na osnovu proračuna baziranog na Gausovoj krivoj, gostovao je u jutranjem programu na TV Pink gde je izneo najnovije procene.

Poredeći s početkom epidemije, kada je izgledalo kao da se nalazimo na nekom brežuljku, a sada smo na vrhu planine, izgleda kao da želimo da se popnemo na Himalaje, objasnio je trenutnu situciju matematičar.

"Stojimo na 8.000 zaraženih na dnevnom nivou i vidi se na grafikonu da će u narednom periodu broj zaraženih biti u blagom porastu", rekao je i da kada je reč o crnom talasu u kojoj su se našle i zemlje iz okruženja, Srbija ih je sve prešla, izuzev Hrvstke koje je prethodne nedelje imala pogoršanje.

Izvor: TV PInk/screenshot

 "Na osnovu grafikona se vidi i da u celoj Evropi pada broj zaraženih. Rusija, Estonija, Letonija, Hrvatska, Srbija , to su zemlje u problemu. Kao i Švedska na severu", objasnio je.

"U celoj Evropi je problem i ta imaginarna brojka o 50 zaraženih na 100.00 stanovnika će predstavljati problem za vlade jer postoji pritisak da se popuste mere", kaže i napominje da se očekuje da se taj rast očekuje i u Srbiji, koliko god da on to ne bi želeo da se desi.

Izvor: TV PInk/screenshot

 Da li će mere, koje će najverovatnije stupiti na snagu u petak, pomoći da se zaustavi ovaj rast?

"Mere moraju biti rigoroznije od ovih koje sada imamo, ali će polako početi da se zaravanjava i da pada", napomenuo je Kočović.

Na pitanje da li plaćamo danac žurkama, masovnom šopingu na "crni petak" i drugom neodgrovorno m pnašanju, profesor Kočović kaže da se taj trend vidi svuda u Evropi, ne samo u Srbiji.

"Trenutno smo blizu 200.000 ukupno zaraženih, a ukupan broj izlečenih je 35.000 hiljada. Što znači da je 165.000 ili na kućnom ili bolničkom lečenju. Nikada nismo imali takvu razliku između obolelih i izlečenih. Da li plaćamo danak - pa plaćamo, ali imamo i jednu dobru vest. Iznad Srbije smo imali period oblačnosti, ali Sunce nas je pogledalo i 29. novembra je izmerena takozvana ekspolozija koja je poteral oblake i malo počistila ovu asmosferu.", kaže profesor.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.