Zdravlje

60 ODSTO ZARAŽENIH U SRBIJI SU SADA ŽENE! Dr Gojković objasnio: Da li je uzrok "crni petak"?

Autor Maja Gašić

O trenutnoj epidemiološkoj situaciji, o tome kada će doći do poboljšanja, kao i vakcinama, govorili su dr Zoran Gojković i virusološkinja Ana Gligić.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kompanije Fajzer (Pfizer) i Biontek (BioNTech) juče su predali srpskoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) neophodnu dokumentaciju za registraciju ove vakcine i u Srbiji. Ovo je juče dogovoreno na sastanku koji su predstavnici ove kompanije imali sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Kako je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek najavio, do kraja ove nedelje trebalo bi u Srbiju da dođe 20 doza vakcine "Sputnjik V".

O vakcinama i trenutnoj epidemiološkoj situaciji  za TV Prva govore dr Ana Gligić i pokrajinski sekretar Zoran Gojković. Dr Ana kaže da ona ima svoju krivu kojom se rukovodi.

"Nadam se da smo ćemo još par dana imati ovakvu situaciju na vrhu, i da će početi da pada ta kriva. Sad se već ustalilo, ne raste svakog dana, ali kriva još uvek nije stabilna", kaže.

Brojke su katastrofalne, a kada možemo da očekujemo poboljšanje, da li će se desiti to zaravnjenje, dr Gojković kaže:

"Očekujemo da smo u ovom trenutku u najvećem piku trećeg talasa. Dve stvari su problematične, pričamo o prirodnom toku epidemije, bojim se jako korone jer se ponaša potpuno atipično u odnosu na druge respiratorne infekcije. Druga stvar koje se bojim, a to je zaštita naših starijih, ne treba nam to, niti situacije kao što su crni petak. Prvi put imamo 60 odsto zaraženih u ženskoj poulaciji, a uvek su porednjačili muškarci. Imamo nadu za optimizam, ali imamo razloga i za brigu i jer sve obo treba da predupredimo. Popunjenost bolničkih kapaciteta je enormna, izuzetno teške kliničke slike, pacijentima je potrebna intenzivna nega i ne može da se poruži u vanbolničkim uslovima. A veliki je i broj zaraženih radnika. Sitaucija je izutetno ozbiljna", napominje dr Gojković.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.