Korona virus

UPOZORENJE DR PETROVIĆA: Sve i da sutra počne vakcinacija, evo do kada ćemo morati da nosimo maske!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Epidemiolog sa više od 50 godina iskustva prognozirao do kada ćemo nositi maske i rekao koju vakcinu bi on primio!

Izvor: Prva

U Srbiju su stigle prve doze vakcine "Sputnjik V", koje će biti proverene na Institutu "Torlak". Svet s nestrpljenjem čeka početak vakcinacije protiv korona virusa, koji je širom planete odneo skoro dva miliona života.

Dok vakcina ne bude stigla, poštovanje mera jedini je način da se zaštitimo od infekcije, a epidemiolog dr Radmilo Petrović smatra da ćemo ih nositi najmanje do proleća 2021. godine.

"Čak i da sutra počne imunizacija bilo kojom od dve vakcine, proleće ćemo dočekati pod maskama. Razlog nije sumnja u efikasnost vakcina, naprotiv", rekao je on.

"Svaka, pa i najmanje efikasna vakcina, bolja je od susreta sa divljim virusom, uzimajući u obzir i sve neželjene efekte. Razlog je praktične prirode, svaka od potencijalnih vakcina mora se dati u najmanje dve doze, najbolja primena revakcinacije je posle četiri nedelje, a posle toga trebalo bi da prođe još tri nedelje da bi se razvio optimalni imunitet", rekao je on.

"Uz takav plan, čak i da se obezbedi dovoljno vakcina i da interesovanje bude masovno, maski se nećemo otarasiti. Vakcinacija ne može baš tako brzo da se sprovede, a da bismo napravili kolektivni bedem za virus, potrebno je da imunitet ima 60-70 odsto stanovništva", rekao je on.

Dr Petrović je rekao da je dobra odluka države da obezbedi vakcine različitih proizvođača.

"To je pametna strategija, jer ćemo za osam do deset meseci nakon vakcinacije moći da analiziramo koja je obezbeđivala veću zaštitu, koja je imala najmanje neželjenih efekata, i potom da budemo pametniji kada budemo birali vakcinu za 2022. godinu. Od ovoga što se trenutno nudi, odlučio bih se na 'Fajzer-Biontek' vakcinu, rukovodeći se činjenicom da je Velika Britanija odobrila najpre nju. Britanci su veoma konzervativni i činjenica da su odobrili ovu vakcinu znači da su uvereni u njenu bezbednost i efikasnost", rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Večernje novosti)