Dnevni presek

NAJCRNJI DAN ZA SRBIJU: Umrlo 69 pacijenata, novozaraženih opet skoro 8.000!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Do 15 časova 4. decembra u Srbiji je registrovano još 7.782 slučajeva infekcije korona virusom.

Nažalost, broj preminulih je 69, a broj pacijenata na respiratorima 270. Zvanično je danas Srbija prešla broj od 200.000 ukupno registrovanih slučajeva korone i sada ih ima 206.940.

Ovo su teme dana vezane za koronu!

* Kon: Situacija je katastrofalna

Epidemiolog Predrag Kon oglasio se i kazao da je situacija u Srbiji katastrofalna, "kao da nismo u 21. veku".

Šta nam govore poslednje brojke, koliko smo daleko od "pika" ovog talasa?

"Tu smo negde, Beograd je na visokom nivou aktivnosti već dve nedelje, na najvišem nivou. Između 1.800 i 2.200 novozaraženih je, u proseku, dnevno u Beogradu. Ali možemo reći da izgleda da je sada prekretnica, pojavljuju se dodatni kapaciteti i imamo nove mere, s druge strane, dugo će ovo trajati. Broj će početi da pada uskoro, za očekivati je u toku sledeće nedelje. U Beogradu se to već desilo, nema povećanja u poslednje dve nedelje, a padaće već tokom sledeće sedmice. Neće biti jednako u celoj Srbiji, jer se u ostatku zemlje još uvek rasplamsava. Imate situaciju da je Beograd imao 54% novoobolelih, a sada je 25 odsto, dakle prelilo se", rekao je on.

Izvor: Printscreen/RTS

Do kada će trajati nove mere?

"Do 15. je određen rok, iskreno, malo je verovatno da će dati tako dobre rezultate da neće morati dalje da se primenjuje. Lično, baš lično, mislim da bi trebalo da budu oštrije", rekao je on.

Da li će biti PCR testiranja na granicama za praznike?

"Medicinski deo Kriznog štaba je rekao da bi trebalo odvratiti građane od povratka u Srbiju, mi nećemo izdržati situaciju kao za Uskrs, kada je došlo 400.000 ljudi. Mi i sada imamo katastrofalnu situaciju, sistem je prenapregnut, bori se za svakog pojedinca. To je razlika između toga da li je pukao, jer kada nešto pukne, sa fronta se dižu i beže, a ovi heroji u prvim redovima ne napuštaju svoja mesta", rekao je on.

* Zašto vam ne treba negativan PCR test?

Mnogo se u poslednje vreme priča o tome da "više" nije neophodan negativan PCR test nakon dve nedelje, a Kon je rekao da ne razume zašto je to sada u žiži interesovanja javnosti, jer je tako već mesecima i to po preporuci Svetske zdravstvene organizacije.

"Još 26. juna je SZO jasno rekla da posle 14 dana, ako tri dana nema tegoba, nema takozvanog vijabilnog, prenosivog virusa. Mi smo, opet, čekali do avgusta i septembra, i tada smo počeli to da primenjujemo. Kako je to sad došlo u žižu interesovanja javnosti, veoma je zanimljivo. Bitno je da trenutno ide brzo otpust pacijenata, pa je to uvedeno i kada se otpuštaju iz bolnica. Mi lečimo pacijenta, a ne lečimo test, to je suština. A da je nešto zabranjeno ili promenjeno, nije i to baš ništa", rekao je on.

* Tiodorović: Sveti Nikola i novogodišnja kupovina su ogroman problem, mere su zakasnile

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović uključio se direktno u Jutarnji dnevnik RTS-a i rekao da će nas "crni petak" i kasno uvođenje mera mnogo koštati. Tiodorović je izneo i prognozu smirivanja situacije i objasnio od čega ona zavisi.

"Mnogo će nas koštati ovo kašnjenje, jer smo mislili da će ipak sledeće nedelje doći do smirivanja, opadanja brojki. Ali posle onog crnog petka i ponašanja koje očigledno nije odgovaralo našem cilju, zaravnjenju krive, možemo i sledeću nedelju očekivati kao veoma tešku. Mi sada imamo raspirivanje epidemije van Beograda, ranije, recimo, to nismo imali. Da nam umiru ljudi u Leskovcu, Vranju, sad to imamo i to je veoma teška situacija. Ako se mere ne budu do kraja poštovale, gvozdenom disciplinom, veoma jakim nadzorom, kontrolom i kažnjavanjem, nećemo moći da omogućimo smirenje situacije", rekao je on.

Izvor: Printscreen/RTS

Kada se očekuju efekti mera, da li će ih praznici pogoršati?

"Ne možemo očekivati efekte kada smo mislili, trebalo je da ih ranije uvedemo. Ne bi ekonomija, po mom mišljenju, bila toliko ugrožena, ja nisam kompetentan ali moram to da kažem. Idu slave, Sveti Nikola za kojeg preporučujemo da bude proslavljen samo porodično, imaćemo prednovogodišnje povećano kretanje, kupovinu poklona, zato je važno biti smiren. Ja verujem da većina poštuje mere, ali je manjina proizvela nešto što nismo očekivali", rekao je on.

* Prepoznajte da li vam opada kiseonik

Srpski pulmolog internista dr Srđan Lukić objavio je status o upali pluća, uzrocima i lečenju koji ima oko 2.000 lajkova, i šeruje se Internetom brzinom munje!

* Srbin koji je "pročitao" koronu

Kolike su šanse da se zarazimo samo ako boravimo u prostoriji sa inficiranim, koliko se virus zadržava na površinama i koliko pomažu rukavice, a koliko maske, za RTS je govorio dr Milanko Šekler, doktor veterinarskih nauka sa Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo, prvi koji je pročitao genom korona virusa i čiji su rezultati upisani u svetsku bazu podataka.

Dr Šekler kaže da korona virus nije respiratorni, već sistemski, da maska nije potpuna zaštita, ali sprečava da osoba koja je nosi unese 95 odsto kapljica i da klinička slika najviše zavisi od količine virusa koju je osoba unela u organizam.

Izvor: RTS/screenshot

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi