Najpopularnije su!

SVI IH NOSE, A BAŠ ONE SU NAJMANJE BEZBEDNE: Zašto nikako nije dobro da koristite crne maske?

Autor Maja Gašić

Doktorka objašnjava zašto su crne maske loše po zdravlje.

Izvor: RTS

Zaštitne maske su prisutne u našim živoima već punih devet meseci, tako da su već postale i svojevrsni modni detalj. U početku smo svi nosili hirurške, a u međuvremenu je izbor ovog zaštitnog sredstva koje sprečava širenje zaraze koronom postao vrlo raznovrstan. Danas su sve lepše i atraktivnije.

Od šarenih do onih sa grbovima omiljenih sportskih klubova i zanimljivim natpisima, gotovo da ne postoji "model" koji se ne može pronaći, ali najpopularnije su crne. Lako se uklapaju uz svaki stajling, a popularne su i zato što se ne vidi ako se zaprljaju - što je naravno potpuno pogrešno razmišljanje, jer ni u kom slučaju ne treba čekati da se maska zaprlja da bi se promenila.

Svi stručnjaci, i domaći i svetski, napominju da ih treba menjati često, a dr Milanko Šekler, srpski naučnik koji je prvi pročitao genom korone naglasio je da je velika greška skidanje pa ponovno stavljanje iste maske.

Ruska doktorka Elena Morozova objasnila je zašto pojedine "moderne" maske mogu biti opasne po zdravlje, a posebno je istakla crnu kao nebezbednu.

Prema rečima Morozove, crna boja je visoko alergena, a rizik je veći ako se maska pravi od skupe sintetike (što je materijal koji se često koristi), jer se javlja dermatoza, odosno patološke promene na koži, koje mogu predstavljati ozbiljan problem.

Izuzetak je donekle ona napravljena od pamučnih tkanina i koja je obojena kvalitetnom bojom. Ako niste sigurni u poreklo proizvoda, onda je bolje odabrati hirurške, smatra Morozova.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.