Značajno!

KAKO DA ZNATE DA LI PONOVO IMATE KORONU ILI JE JOŠ UVEK NISTE PRELEŽALI? Doktor otkrio šta ukazuje na reinfekciju

Autor Maja Gašić

Određena vrsta testova otkriva o čemu je reč

Iako se u početku epidemije korona virusa verovalo da osoba koja oboli od kovida-19 ne može ponovo da se zarazi, u međuvremenu su brojni slučajevi ukazali da je reinfekcija moguća. I u Srbiji je bilo slučajeva da se osoba dva puta inficira virusom SARS-CoV-2, a kako je dr Darija Kisić Tepavčević otkrila, reinfekcija je obično praćena blažom kliničkom slikom.

"Druga infekcija je po pravilu blaža, a još uvek se radi o sporadičnim slučajevima koji se beleže svuda u svetu. Detaljnija istraživanja će pokazati da li se zaista radilo o reinfekciji ili nečemu drugom, vreme koje sledi će nam dati odgovore i na dužinu imuniteta nakon preležane bolesti koje će biti sigurno osnova u nekim daljim koracima kada je u pitanju borba sa virusom. Još uvek ima mnogo nepoznanica, a ova pitanja i dobijanje definitivnih odgovora na njih će biti ključni u nekom narednom periodu", izjavila je dr Darija.

A kako razaznati da li je reč o reinfekciji ili produženoj infekciji korona virusa, za ruske medije otkrio je Mihail Lebedev, vodeći stručnjak Centra za molekularnu dijagnostiku CMD Centralnog istraživačkog instituta za epidemiologiju Rospotrebnadzora. 

Po njegovim rečima odgovor na ovo pitanje zahteva precizno proučavanje genoma izolovanih virusa.

"Ako između prvog i drugog soja postoje izražene razlike u virusnim genomima, onda je moguće potvrditi prisustvo ponovne infekcije, a ne recidiv primarne infekcije", rekao je .

Kao što se ispostavilo, prisustvo velikog broja antitela u organizmu još uvek nije pouzdan znak imuniteta na korona virus. Bitno je o kojim antitelima je reč, a što se utvrđuje posebnim testovima, konkretno - testovima za određivanje IgG imunoglobulina na S-protein, rekao je lekar.

IgG antitela počinju da se stvaraju u drugoj nedelji bolesti i svoj najviši nivo dostižu oko 4 nedelje od pojave simptoma. Približno 6 nedelja nakon infekcije 94 – 98% obolelih pokazuje povišen nivo IgG antitela. Obično su povišena kod osoba koje imaju težu kliničku sliku. Ova antitela se duže vreme zadržavaju u organizmu i pokazatelj su preležane infekcije.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.