Zdravlje

KADA VAKCINA PRUŽA NAJSNAŽNIJU ZAŠTITU? Virusolog objasnio zašto je potrebno dva puta primiti cepivo

Autor Maja Gašić

Profesor Polić je ocenio vakcinu Fajzera i Bionteka kao "bezbednu".

Virusni imunolog profesor Bojan Polić s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Rijeci rekao je nema razloga za zabrinutost , kad je reč o Fajzer i Biontek vakcinama, da su prilično bezbedne.

"Nakon treće faze kliničkih ispitivanja, koje se sprovodi na nekoliko desetina hiljada ljudi, vakcina Fajzer Bionteka nije pokazala značajnije nuspojave", istakao je i objasnio zašto je potrebno  primiti vakcinu dva puta.

"Prvom vakcinom se podstiče imuni sistem na proizvodnju antitela, a nakon druge vakcine, koja se daje nakon tri nedelje, postiže se maksimalna imunost oko mesec dana od prve vakcinacije."

Da podsetimo, u Srbiju je već stiglo 20 uzoraka ruske vakcine "Sputnjik V", koju naši stručnjaci na Institutu "Torlak" testiraju i proučavaju. Premijerka Ana Brnabić je rekla da se nada da će u ponedeljak, 7. decembra, biti potpisan ugovor za američko-nemačku vakcinu "Fajzer-Biontek".

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi