saveti lekara

MERENJE TEMPERATURE: Digitalni, beskontaktni, koji je najtačniji toplomer i koji će uvek pokazati višu temperaturu?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Doktorka objašnjava kako se najtačnije meri temperatura!

Pandemija korona virusa naterala nas je da svakodnevno proveravamo da li se pojavio neki simptom korona virusa.

Među njima je i povišena temperatura, ali nije svejedno gde se ona meri niti kakvom vrstom toplomera, kaže dr Kristina Milošević, specijalizantkinja anesteziologije, reanimatologije i intenzivene terapije.

Za merenje telesne temperature nekada su korišćeni živini termometri, dok se sada najčešće upotrebljavaju digitalni i beskontaktni.

Koji je najtačniji termometar?

"Digitalne koristimo za merenje na sva tri mesta, a najmanje precizno biće pod pazuhom. Infracrveni beskontaktni termometri namenjeni su za merenje temperature bez dodira, kako pacijenata, tako i temperature hrane, prostorija... Kod njih ćemo uvek dobiti vrednost za 0,5 stepeni višu od one koja bi bila izmerena pod pazuhom. Zato, ako merite temperaturu beskontaktnim termometrom, obavezno oduzmite 0,5 stepeni od dobijene vrednosti", rekla je dr Milošević.

"Najtačnije je merenje tamo gde je telesna temperatura konstantna. Ispod ruke, u rektumu i pod jezikom biće odraženo pravo zdravstveno stanje. Normalna temperatura je 36,6 stepeni do 37,2 stepena Celzijusa", rekla je ona.

Termometar stavite duboko u pazuh i držite ga sedam do deset minuta. Rektalno se termometar postavlja na dubinu od pet centimetara i drži se pet minuta. Postoje i odstupanja, pa će ovako izmerena temperatura pokazati 0,4 do 0,8 stepeni više nego pod pazuhom, a ako je temperatura viša za ceo stepen to može ukazivati na neki upalni proces u stomaku.

Kada bi trebalo otići kod lekara?

Neophodno je da potražite pomoć lekara ako povišena temperatura (37,2-37,5C) traje nekoliko dana, a ako temperatura pređe 38 stepeni, to je znak da morate kod lekara.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Blic žena)