Zdravlje

KON UŽIVO O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI I MERAMA: U Beogradu stanje nešto bolje, ali brinu me slave i Nova godina

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Epidemiolog gostovao u Jutarnjem programu Pinka.

Izvor: Pink

Član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korone, doktor Predrag Kon, rekao je za TV Pink da se nalazimo u nedelji u kojoj očekujemo efekat mera koje su uvedene, ali i onih od ranije.

"U Beogradu se naslućuje da će tog efekta biti, jer u poređenju sa podacima od prošlog vikenda, dolazi do blagog opadanja broja zaraženih", rekao je dr Kon i istakao da je pritisak na bolnice i prijem i dalje veoma veliki, skoro 1.000 hospitalizacija dnevno, i da je bolnica u Batajnici došla u bitnom trenutku.

"U ovom trenutku sistem je prenapregnut, ali još uvek ima mesta i ni jedan jedini pacijent se ne ostavlja bez nege", rekao je dr Kon.

Doktor objašnjava da ne možemo imati odjednom tolike količine vakcina kako bi se svi vakcinisali, i dodaje da će se taj proces dešavati minimum godinu dana.

"Zbog toga su bitni planovi vakcinacije, prioriteti i uključivanje svim institucija koje potvrđuju bezbednost", rekao je dr Kon.

Doktor Kon je rekao da u svim situacijama kada neko proizvodi nešto što je korisno, uvek se nađe neko ko pravi lažne kopije i pokušavaju da dođu do "lakog" novca.

"Bitno je da se o tome govori, kako vi ljudi bili obavešteni da ne nasedaju i da ne bi dolazilo do tih situacija", rekao je dr Kon.

Slave, Nova godina i Božić biće izazovi

Kako kaže, pred sobom imamo nove izazove, slave, Božić, Novi Godinu, i dodaje da imaju informaciju da se unapred već prodaju aranžmani za doček.

"Sve zavisi od rezultata, ali mi moramo na neki način odvratiti veliki upliv naših građana, kao što je bilo pred Uskrs", rekao je dr Kon, dodajući da je svuda u Evropi korona prisutna.

Dr Kon kaže da virus nema sezonu, ali da će se vremenom verovatno uspostaviti sezonska određenost. Kako kaže, imamo činjenicu da prirodni imunitet pratimo i vidimo da se gube antitela, ali i kako kaže, nemaju podatak kako se gube antitela u vakcionom postupku.

"Efektivnost vakcine i koliko ona sprečava oboljenje će se tek pratiti", rekao je dr Kon.

Dr Kon ističe da je mutagena sposobnost ovog virusa manja nego kod gripa, tako daje, ističe sigurno da će vakcina biti sigurnija i da neće verovatno bitipotrebna svake sezone.

"Ako imate masu onih koji su inficirani, imate i masu onih koji su jasno bolesni, a među njima veliki broj teških slučajeva", rekao je dr Kon.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.