Zdravlje

IZA NAS JE IZUZETNO TEŠKA NOĆ: Ne smemo da se dovedemo u situaciju da svi obolimo, pa ko preživi, preživeo je!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Otrežnjujuće upozorenje državnog sekretara Mirsada Đerleka!

Izvor: Prva

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za Prvu da je trenutno u Srbiji situacija i dalje veoma ozbiljna.

"Teška je i neizvesna, statistika u Beogradu je malo povoljnija, broj prvih pregleda je oko 30% ili čak 25% u pojedinim danima, i broj novoobolelih manji, ali to ne sme da nas zavara. Iza nas je izuzetno teška noć kada je Beograd u pitanju, dežurala je 21 ekipa Hitne pomoći. Važno je da smo uspeli da rešimo sve probleme i zbrinemo sve pacijente", rekao je on.

Nova bolnica u Batajnici je stigla u pravi čas, ali je sistem i dalje prenapregnut, rekao je on.

"Moraćemo da tražimo pomoć od građana Srbije, nije poenta otvarati nova kovid mesta, već i da se građani u narednih nedelju ili dve maksimalno pridržavaju epidemioloških mera, jer se mi približavamo piku, ali verujte da nismo još dostigli 'plafon' nakon kojeg će se zaravnati kriva, to očekujemo tek krajem godine", rekao je on.

Ovo je prvi vikend sa rigoroznijim merama, Đerlek kaže da je minimum za očekivanje njihovih rezultata sedam do deset dana.

"Posle toga biće napravljena evaluacija i proceniće se da li će biti još jedan vikend ovog tipa, ili će se rezultati pokazati tako dobrim da će se sve završiti na ovom vikendu. Ali, broj novoobolelih je visok i dalje, nama se bolnice i dalje pune, kao i jedinice intenzivne nege, pa ćemo biti veoma obazrivi prilikom popuštanja mera, mi moramo da zaštitimo živote građana Srbije", rekao je on.

Đerlek je kazao da će vakcina doneti smirivanje situacije i da ima poverenje u naše institucije koje će ispitati doze ruske vakcine "Sputnjik V".

"Svaki sekund nam je bitan, svi zajedno bi trebalo da pristupimo vakcinaciji jer ako to ne uradimo, imaćemo situaciju da svi obolimo, pa ko preživi... Ili ćemo se spasti vakcinacijom," zaključio je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.