Zdravlje

DR ADŽIĆ VUKIĆEVIĆ OTKRILA NAJNOVIJE KORONA PODATKE: Saopštila i koju vakcinu bi primila!

Autor Nataša Petrović

Direktorka kovid bolnice u Batajnici nakon 30 sati rada u emisiji uživo otkrila nove podatke o koroni, a zatim saopštila i koju vakcinu protiv korone bi primila!

Izvor: TV PInk/screenshot

Dr Tatjana Adžić Vukićević, direktorka kovid bolnice u Batajnici, nakon 30 sati rada u toj ustanovi, gostovala je u emisiji Hit Tvit, gde je otkrila najnovije podatke o koroni.

"Prema poslednjem stanju, pre dolaska u emisiju, ima 271 novoprimljeni pacijent, od petka od kada smo počeli da radimo. To su sve bolesnici sa srednje teškim i teškim kliničkim slikama, udarnički je težak rad, ne samo na nas u toj bolnici, nego širom zemlje u kovid bolnicma. Pritisak je veliki, mnogo je bolesnih ljudi, nema pravila da li su mlađe ili starije životne dobi, svi su podjednako životno ugroženi, kako oni koji imaju pridružene bolesti, tako i oni koji nemaju komorbiditete", poručila je.

Svuda se govori o vakcini protiv korone, a mnogi su i vrlo skeptični prema vakcinama. 

"Vakcina je nešto što je spasilo svet, čovečanstvo. Tri glavne stvari koje su spasile svet su vakcina, čista voda i higijena. Preko 20 bolesti imamo danas koje se uspešno leče primenom vakcina – difterija, grip, tetanus, morbili... Postoje bolesti koje su iskorenjene zahvaljujući vakcini – velike boginje ili variola vera ili poliomijelitis. Mi našu decu kada se rode u porodilištu vakcinišemo BCG vakcinom. To je vakcina protiv tuberkuloze, koja pomaže našoj deci da ne umiru u prvim godinama svog života od fatalnih oblika tuberkuloze, tubrkuloznog meningita. Vakcina podiže otpornost organizma i čini naš organizam otpornijim prema drugim antimikrobnim agensima", pojasnila.

Ona rekla i koju vakcinu protiv korone bi primila.

"Onu vakcinu koju naši nadležni, ALIMS odobri, dobiću ja, i ja ću je vrlo rado preporučiti svojim bolesnicima. Slušala sam razne priče u medijima o vakcinama, onu vakcinu koju odobri naše nadzorno telo, koju prihvate, moraju da prođu najstrože kriterijume, tu vakcinu za koju se većina odluči primiću ja, nemam nikakvog favorita među ovim vakcinama".

Dr Adžić Vukićević odgovorila je i na pitanje da li će nam vakcina uopšte biti potrebna ili će do primanja vakcine prokuženost naroda već biti dovoljna.

"To će morati da se čine odgovarajuće procene, to će raditi obučeni medicinski kadrovi, pre svega naših imunologa, da vidimo kome će ta vakcina biti najdelotvornija".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.