Zdravlje

DOKTORKA VUČINIĆ OTKRILA: Pulmologija KCS puna, pacijenti svih uzrasta moraju na kiseonik! Ovaj simptom ne prolazi!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Direktorka Klinike za pulmologiju KCS na Prvoj otkrila i da praktično više nema mesta u ovoj ustanovi!

Izvor: Prva

U Srbiji je prethodnog dana registrovano manje od 6.000 novih slučajeva korona virusa, uz 58 smrtnih ishoda, najveće žarište i dalje je Beograd. Bolnički kapaciteti skoro su popunjeni, a direktorka pulmologije KCS prof. dr Violeta Vučinić kaže da svi pacijenti zahtevaju kiseoničnu potporu.

"Klinika za pulmologiju non-stop posluje s jednim do dva slobodna mesta, kapaciteti su u potpunosti popunjeni. Intenzivna je permanentno puna, sada imamo 20 respiratora, a imam utisak da je klinička slika veoma ozbiljna, u ovom talasu. Nemamo bolesnika koji ne zahteva kiseoničnu potporu, i svakog starosnog doba su pacijenti, od 20 pa do 97", rekla je ona gostujući na Prvoj.

Kada se otpuštaju pacijenti?

"Ne otpuštamo pre vremena, ali otpuštamo u onom trenutku kada vidimo da je bolesnik bezbedan, klinički stabilan, afebrilan odnosno da nema temperaturu i da je stanje poboljšano", rekla je ona.

Kada pacijenti završe lečenje, neophodna je kontrola zbog dugoročnih posledica korone.

"Ovi bolesnici imaju osećaj malaksalosti, treba im i mesec do dva da povrate snagu koju su imali pre bolesti. Na to se svi žale, još iz prvog talasa, mi smo pratili te bolesnike, kod nekih postoji i oštećenje plućne funkcije, koje je realno i vidljivo na skenerima i pregledima. Pratićemo ih sigurno nadalje, samo da se ovaj 'pik' završi i da mogu da nam dolaze na kontrolu, jer kontrole trenutno rade kovid ambulante, mi u ovim uslovima ne", rekla je ona.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi