Zdravlje

RETKA BOLEST BEZ SIMPTOMA, MOŽDA ĆETE SAMO MISLITI DA STE UMORNI: Šta je trombocitopenija, kako se otkriva i leči

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Retka bolest krvi ima prikrivene simptome, možda nećete ni shvatiti da ste bolesni!

Trombocitopenija je bolest koju karakteriše mali broj trombocita u krvi. Već dva puta s njom se izborio fudbaler Aleksandar Katai.

Normalne vrednosti su između 150.000 i 450.000 po mikrolitru krvi, i postoje odstupanja koja ne znače nužno da je u pitanju bolest. Međutim, svaka vrednost ispod 50.000 trombocita po mikrolitru krvi znači da je vreme za hitno lečenje. Postoje i dva "suprotna" oboljenja, kada je broj ovih ćelija previsok - trombocitemija kada je uzrok nepoznat, a trombocitoza kada je uzrok poznat.

Ono što karakteriše ovu bolest je odsustvo simptoma, oboleli će najčešće shvatiti da je imaju tek tokom testa krvi.

Oboleli će možda osetiti samo umor i slabost, i možda neće shvatiti da nešto nije u redu već će ove simptome pripisati stilu života, obavezama ili stresu. Moguće je da će po telu imati petehije, pucanje krvnih sudova koje izgleda kao površinsko krvarenje pod kožom, krvarenje desni ili nosa, i da će im rane ili posekotine sporije zarastati.

Stečena trombocitopenija dovodi se u vezu sa korišćenjem određenih lekova, a postoji i nasleđena verzija ove bolesti. Faktori koji je mogu izazvati su i trovanje, ujed zmije, lajmska bolest i druge.

Lečenje zavisi od specifičnog uzroka i težine bolesti, i spada u domen hematologa. Među tretmanima su korišćenje kortikosteroida, folata pa čak i transfuzija. Ovaj poremećaj može se dogoditi i kod novorođenčadi, ali u blagom obliku koji ne zahteva kasnije lečenje.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.