Dnevni presek

BROJ MRTVIH U SRBIJI OD POČETKA PANDEMIJE PREŠAO 2.000: Ovo su najnoviji korona podaci!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Korona ukupno odnela više od 2.000 života u Srbiji od početka pandemije!

U Srbiji je u proteklih 24 časa registrovano još 6.557 novih slučajeva infekcije korona virusom, dok je nažalost preminulo još 56 osoba.

Broj pacijenata na respiratorima je 283, a na bolničkom lečenju je 8.209 pacijenata

Testirano je 15.697 uzoraka, a ukupan broj umrlih od početka pandemije je 2.005.

Ovo su teme dana vezane za korona virus!

* Sve više ljudi se "leči" kod kuće, pa završi u bolnici

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar održao je sastanak sa direktorima kovid bolnica, nakon kojeg je direkor Infektivne klinike KCS-a Goran Stevanović rekao da je situacija i dalje veoma teška i da pacijenata sa lakšom kliničkom slikom ima sve manje. Dogovoren je novi sistem preraspodele pacijenata.

Razmatran je na sastanku novi, racionalniji sistem raspoređivanja kapaciteta, pa će se lakši pacijenti prebacivati u ustanove bez centralnog snabdevanja kiseonikom, da bi se kiseonička potpora omogućila pacijentima koji imaju teške kliničke slike.

"Broj pregleda i prijema se ne smanjuje, dolaze pacijenti sa težim kliničkim slikama, koji su se lečili kod kuće nekoliko dana. Od marta ponavljamo da se ova bolest ne leči samostalno i bez lekara u kovid sistemu", rekao je on.

* Najmlađi pacijent u Batajnici ima samo 23 godine

Bolnički kapaciteti skoro su popunjeni, a u novoizgrađenoj bolnici u Batajnici najmlađi pacijent ima svega 23 godine!

"Od jutros, 324 pacijenta je na poluintenzivnoj, a u intenzivnoj nezi imamo 39 pacijenata, od čega je 12 na mehaničkoj ventilaciji, a ostali na kioseniku. Najmlađi je 1997. godište, i to je upozorenje da svako može imati tešku kliničku sliku", rekao je u Jutarnjem dnevniku zamenik direktora Klinike za anesteziologiju KCS i direktor Batajnice prof. dr Nebojša Lađević.

Izvor: RTS

"Ne odlažite odlazak lekaru, ne lečite se sami kod kuće, ne ponavljajte da će proći samo, jer kada vam prođu ti simptomi, tada će se stanje rapidno pogoršati i završićete u bolnici. A ako na vreme počnemo lečenje, neće se doći do tako teškog stanja", rekao je on.

* Imunitet, suplementi... Šta raditi kod dece?

Doktorka Aleksandra Sekulić Frković iz Doma zdravlja Voždovac savetovala je da roditelji ne bi trebalo da daju mališanima suplemente, i objasnila koji su simptomi kovida kod dece i kada je trenutak za odlazak na pregled.

"Što se tiče osnovaca, povećan je broj pregleda od početka školske godine, roditelji često zovu i telefonom da bi dobili savet, naročito ako ima sumnje ali nema simptoma. Potom je broj pregleda smanjen jer se prešlo na online nastavu", rekla je dr Sekulić Frković, specijalista estetske medicine i pedijatrije.

Izvor: RTS

"Ako deca nisu hronični bolesnici, ne bi trebalo posegnuti za suplementima. Ishrana je bitna, kuvana hrana, ali roditelji bi ipak trebalo da se posavetuju sa lekarom, zdrava deca ne bi smela da se 'dopinguju' velikim količinama suplemenata", rekla je ona.

"Nisam protiv toga, uz savet lekara, može se davati vitamin D, ali se ne smeju samostalno dozirati suplementi, trebalo bi se posavetovati sa lekarom", rekla je ona.

Kako da roditelji znaju kada je trenutak da dete odvedu u kovid ambulantu?

"Neka nose maske i drže distancu, neka prate svoje dete, ne bi trebalo da se jave čim se pojavi temperatura, neka doziraju antipiretik i nakon jednog dana, recimo, neka dovedu dete na pregled", rekla je ona u Jutarnjem programu RTS-a.

* Korona u svetu

Kovid 19 je širom planete ubio više od 1,5 miliona ljudi, a zaraženo je ukupno 67 miliona ljudi.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi