Korona virus

STEVANOVIĆ UPOZORIO: Sve više ljudi sa teškim kliničkim slikama, "lečili" se kod kuće! Ovo je novi plan za bolnice!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Direktor Infektivne i član Kriznog štaba komentarisao aktuelno stanje u Srbiji!

U Srbiji je prethodnog dana registrovano manje od 6.000 novih slučajeva, uz 58 smrtnih ishoda, najveće žarište i dalje je Beograd

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar održao je sastanak sa direktorima kovid bolnica, nakon kojeg je direkor Infektivne klinike KCS-a Goran Stevanović rekao da je situacija i dalje veoma teška i da pacijenata sa lakšom kliničkom slikom ima sve manje. 

Razmatran je na sastanku novi, racionalniji sistem raspoređivanja kapaciteta, pa će se lakši pacijenti prebacivati u ustanove bez centralnog snabdevanja kiseonikom, da bi se kiseonička potpora omogućila pacijentima koji imaju teške kliničke slike.

"Broj pregleda i prijema se ne smanjuje, dolaze pacijenti sa težim kliničkim slikama, koji su se lečili kod kuće nekoliko dana. Od marta ponavljamo da se ova bolest ne leči samostalno i bez lekara u kovid sistemu", rekao je on.

Na pitanje da uporedi prošli vikend sa ovim, Stevanović je kazao da je situacija ista, jedino što imamo bolnicu u Batajnici.

"Sem tog značajnog dodatka Batajnice, gde smo uspeli da stavimo najteže bolesnike, praktično je ista situacija. Broj bolesnih je veliki, permanentan je priliv u sve centre, pomera nam se broj obolelih ka većem broju onih koji su umereno i teško bolesni, lakšu kliničku sliku ima sve manji broj pacijenata", rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi