Zdravlje

ZAŠTO MLADI I ZDRAVI UMIRU OD KORONE: Dr Janković otkrio i zašto deca lakše podnose virus

Autor Nataša Petrović

Mnogima nije jasno kako se desi da i mlada, zdrava osoba umre od korone – dr Srđa Janković je sve objasnio!

Izvor: Printscreen/Prva TV

Epidemiološka situacija u Srbiji već neko vreme je užasno loša, a samo tokom jučerašnjeg dana je zabeleženo 56 smrtnih slučajeva i 6.557 novozaraženih. Bolnice širom Srbije su pune, a stručnjaci upozoravaju da je sve više mladih sa teškim kliničkim slikama, koji neretko završe i na respiratorima ili čak preminu od kovida.

Kako je moguće da ovaj virus usmrti mlade ljude, koji nemaju drugih pridruženih bolesti, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva imunolog dr Srđa Janković.

"Klasična metafora je Ahilova peta, ranjivo mesto koje može svako od nas da ima i da ne zna. Svi imamo rupe u oklopu, neke vidimo, neke ne vidimo, naravno da oni koji nisu rizična grupa imaju manji rizik. Sigurno da osoba koja nema hronične bolesti, slab imunitet, imaće manji rizik od teške kliničke slike, ali to ne znači da svako ko se zarazi nema neki rizik. I naravno, kada se zarazi mnogo ljudi, neizbežno ćemo videti i mlade i zdrave ljude kako teško boluju".

Od početka pandemije govori se o tome da deca najčešće dobro podnose ovaj virus, odnosno da kod njih ne izaziva komplikacije u najvećem broju slučajeva. Zašto je to tako, koja je "tajna" dečjeg imuniteta?

"Konačni odgovor ćemo dobiti tek nakon više godina, kada se retroaktivno budu sprovele studije, ali suština je da dečji imunski sistem nije preslikan kao imunski sistem odraslog jer dete nije samo mali čovek. Sazrevanje ćelija imuniteta je proces, očigledno da dečji imunski sistem ima bolje uslove da prebrodi virus, a alternativno objašnjenje i da virus voli pluća koja su načeta. Zbog toga imamo te rizične grupe, ali naglašavam i da mlada i zdrava osoba može da dobije virus", ističe dr Janković.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.