Zdravlje

130 PACIJENATA SPASENO SIGURNE SMRTI U POSLEDNJI ČAS: Lekari iz Batajnice mole: Ne slavite Novu godinu!

Autor Maja Gašić

Najmlađa pacijentkinja ima svega 23 godine.

Za nešto više od tri dana skoro polovina novoizgrađene kovid bolnice u Batajnici, od ukupno 930 kreveta, stavljena je u punu funkciju, a 390 građana obolelih od korone dobilo je potrebnu medicinsku negu, kaže direktorka te bolnice Tatjana Adžić Vukićević.

Ona je ekipu Tanjuga uvela u tzv. "crvenu zonu" odeljenja intenzivne nege, gde se nalazi 51 bolesnik sa najtežim kliničkim slikama, a ostali pacijenti sa srednjeteškim i teškim kliničkim slikama su smešteni u devet poluintenzivnih nega.

Doktorka Adžić kaže da očekuje dolazak još 19 lekara.

"Moralno i čestito i pošteno mogu da vam kažem da bi trećina od ovih 390 bolesnika podleglo bolesti da u ovih pet dana nije leglo u bolnicu i da im pomoć nije ukazana u trenutku kada im je bila neophopdna", naglasila je dr Adžić.

Dr Adžić dodaje da joj je obećano da će do kraja dana profunkcionisati kol centar za porodice koje žele da saznaju u kakvom zdravstvenom stanju su njihovi najbliži.

Inače, u kovid bolnici u Batajnici smešteni su najviše pacijenti iz Beograda i okoline ali, kako kaže dr Adžić, ima i poziva sa raznih strana, recimo iz Kraljeva, ali i iz Niša, gde više nema mesta.

"Dobili smo bolnicu u poslednjem trenutku. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspeti da se izborimo sa virusom, da se smanji transmisija virusa zahvaljujući merama, jer, kada se smanji prenošenje, virus će samim tim i da nestane i treća stvar koja nam ostaje jeste da čekamo vakcinu", poručila je dr Adžić.

Docent dr Dejan Marković, načenik Intenzivne jedinice Kovid bolnice u Batajnici, kazao je da je za tu jedinicu predviđeno 250 kreveta, a da je u ovom trenutku puštena u rad jedna zgrada sa 100 kreveta, koji su podeljeni u pet celina.

Istakao je da je izuzetno veliki pritisak poslednjih par dana na prijem u tu jedinicu i u tom smislu naveo da su u petak imali tri ili četiri bolesnika, do subote ujutru imali su devet, a za tri dana su došli do broja od preko 50.

 "Jako su teški bolesnici, svako ko dođe u jedinicu intenzivnog lečenja je životno ugrožen. Gledamo da im pomognemo terapijskim merama, aparatima sa visokim protokom kiseonika, neinvazivnom ventilacijom, invazivnom ventilacijom", kazao je dr Marković.

Dodaje da svaki bolesnički krevet ima aparat za mehaničku ventilaciju, pumpe za precizno doziranje lekova, monitore i dodaje da im je potreban kadar jer samo za jednu jedinicu sa 20 kreveta potrebno je minimum šest sestara u jednoj smeni od šest sati.

Među pacijentima na intenzivnoj nezi su i oni u devetoj, ali i u trećoj deceniji života, a dr Marković kaže da je najmlađi pacijent u ovom trenutku 1997. godište - devojka bez ijednog komorbiditeta.

"Ova bolest ne bira, najmlađi će proći najlakše, ali jedan broj mladih ljudi proći će jako teško", sa žaljenjem konstatuje.

Dr Marković kaže da je čuo da su novogodišnji aranžmani skoro rasprodati i apeluje i na starije, ali posebno na mlađe, da pogledaju slike iz bolnice i razmisle da li je fer da slave doček Nove godine, a da s druge strane "guraju neke ljude u bolnice".

"Mi se borimo, stariji su ugroženi, a neko nema toliko obzira i svesti o tome da se od ove bolesti umire", naveo je dr Marković.
Nakon vizite u odeljenjima poluintenzivne nege, zaključeno je da bi već sutra jedan broj pacijenata mogao da bude i pušten na kućno lečenje.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Mondo/Tanjug