Najnovija vest

TREĆI TALAS KORONE KOSI SRBIJU: 54 preminulo, više od 7.800 zaraženo - zabrinjavajući broj osoba na respiratoru!

Autor Maja Gašić

Poslednje informacije o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema poslednjem preseku u 15 sati 9. decembra u Srbiji je potvrđeno još 7.804 novih slučajeva zaraze korona virusom. Nažalost, 54 je preminulo.

U ovom trenutku na respiratorima je 319 osoba.

U poslednja 24 sata testirano je 22.316, a 8.489 je hospitalizovano.

Od početka epidemije ukupno je preminulo 2.116 osoba. Procenat smrtnosti od korone je 0.87%.

NOVO O KORONA VIRUSU U SRBIJI I SVETU

* Dr Gligić o Fajzer vakcini

Virusolog dr Ana Gligić istakla je da još ne znamo dovoljno o virusu i vakcinama, ali da, s obzirom na iskustvo, moramo verovati da su one efikasne i da stvaraju imunitet i da neće davati nikakve posledice, ali da o virusu još ne znamo sve.

* Slučaj iz Batajnice je upozorenje

"Imamo devojku od 23 godine, koja je bila zdrava i prava i koja nije čekala da se javi lekaru. Ali takav je tok bolesti, korona je opaka i nepredvidiva. Ima i starijih pacijenata, ali ima i potpuno mladih koji se dosad ni od čega nisu lečili, koji su bili jaki i zdravi", rekao je anesteziolog doc. dr Dejan Marković .

* Simptomi korone kod beba

Kada su bebe u pitanju, kako roditelji da se postave, na šta da obrate pažnju naročito ako je neko u porodici već pozitivan, odgovorila je doktorka Olivera Ostojić.

"Pitanje je, zaista, da li ove bebe imaju simptome ili su samo nosioci, možda imaju i drugu respiratornu infekciju. Roditeljima beba bismo preporučili da dođu na pregled ako ima pozitivnih u kući i beba ima simptome."

* Zastrašujuće posledice korone

Pričalo se o tome kako korona razara pluća, srce, mozak, ali je dr Bogdan Crnorak ispričao da je u KBC "Bežanijska kosa" već primećen alarmantan broj pacijenata koji ima arterijske tromboze koje se mogu završiti gubitkom ekstremiteta, pa čak i smrću.

* Problem sa vakcinom

Dvoje medicinskih radnika, koji imaju istorijat jakih alergijskih reakcija, doživeli su ih i nakon primanja "Fajzerove" vakcine. Ali britanski mediji se pitaju - zašto su ih uopšte dobili?

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.