Više nego ozbiljno

JAVNOST MORA BITI UPOZORENA, DECEMBAR JE EPIDEMIOLOŠKA BOMBA! Apel doktora Jankovića

Autor Maja Gašić

Dr Radmilo Janković istako je da je ogroman broj pacijenata koji zahtevaju lečenje u intenzivnim jedinicama.

Izvor: RTS/screenshot

U KC Niš se zbrinjavaju pacijenti iz ovog grada, okolnih mesta, ali i i veći gradova ukoliko se za tim javi potreba. Prema poslednjem preseku u 15 sati 9. decembra u Srbiji je potvrđeno još 7.804 novih slučajeva zaraze, 54 je preminulo, a na respiratorima je 319 osoba.

Koliko je situacija teška, za RTS je govorio dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju ovog kliničkog centra.

"KC Niš će imati dovoljno mesta da primi sve pacijente, ali predviđanja koja smo imali pre mesec dana se u poslednje 2-3 nedelje nažalost ostvaruju. Broj zaraženih u Nišu je enormno veliki, juče 320, to je kao da u Beogradu imate više od 2.500 zaraženih dnevno", kaže dr Janković.

Veliki je pristisak na kovid ambulante, gotovo su popunjeni kapaciteti. Ispomoć su dobili od Vojne bolnice, ima i prostora u Čairu, ali tamo idu lakši pacijenti.

"Mi gotovo da nemamo pacijente koji ne zahtevaju kiseoničku potporu", upozorio je dr Janković i objasnio kako stoje stvari i zašto je u trećem talasu teža klinička slika kod pacijenata.

"Brojke su neumoljive. Ovde trenutno imamo najteže obolele pacijente, gotovo svi su životno ugroženi. Više od 1.200 pacijenata je u okolini Niša i to su sve pacijenti sa upalama pluća", ističe.

Da li je pacijenti kasno javljaju, da li je to još uvek problem?

"Bilo bi nepošteno optužiti ljude da se kasno javljaju. Jednostavno, brojke su jako velike, to je proporcija koja je svuda u svetu ista. Imate 10,15, nekada i 20 odsto pacijenata koji zahtevaju hospitalizaciju, 5-10 njih koji će zahtevati intenzivno lečenje, mortalitet je svuda isti. Nažalost iz tolikog broja zaraženih, normalno je očekivati da će veliki broj razviti težu sliku", kaže i dodaje da je logično da će jedan procenat radije ostati na kućnom lečenju, ali ne može se odgovornost prebaciti na pacijente da se ne javljaju na vreme.

"Ovaj talas se mora zadržati. Sada je mogućnost vakcinacije realna stvar, moramo izdržati decembar koji je nezgodan zbog nekih naših navika. Javnost mora biti upozorena da bilo kakve posete i slavljenje Svetog Nikole predstavljaju epidemiološku bombu, ali bukvalno bombu, sa 8.500 pacijenata koji leže, sa više hiljada njih u jedinicama intenzivne nege... Mora se uputiti javna kampanja za mere prevencije i afirmativna, javna kampanja vezano za vakcinaciju da se ove sulude, potpuno izmišljene priče o bojazni od vakcinacije moraju anulirati", ističe dr Janković.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi