Korona virus

AUSTRALIJA ODUSTALA OD PROIZVODNJE VAKCINE: Prekinuto testiranje nakon zabrinjavajućih rezultata ispitivanja!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Univerzitet u Kvinslendu saopštio da odustaje od pokušaja proizvodnje.

U svetu je već napravljeno nekoliko efikasnih i bezbednih vakcina, a u trci za proizvodnju jedno vreme bila je i Australija.

Međutim, sada su australijski zvaničnici saopštili da odustaju od projekta vrednog milijardu dolara, nakon zabrinjavajućih rezultata testiranja vakcine protiv korone koju su razvijali.

Australijsku vakcinu razvijali su Univerzitet u Kvinslendu i biotek kompanija "CSL", a bila je tek u prvoj fazi ispitivanja.

Problem je nastao kada je 216 učesnika studije vakcinisano, a vakcina je pokazala ohrabrujuće rezultate kada je u pitanju bezbednost. Onda je nastao problem - učesnici su testirani na HIV virus i dobili su lažno pozitivne rezultate.

Antitela koja je vakcina proizvela u njihovim organizmima izazvala su te lažno pozitivne rezultate, potvrdila je kompanija "CSL".

"Odmah su urađene dodatne analize i potvrđeno je da učesnici nisu zaraženi HIV virusom, niti je vakcina izazvala bilo kakvu infekciju, samo lažno pozitivni rezultat", saopštila je kompanija.

Australijski premijer Skot Morison rekao je u petak ujutru da vakcina više neće biti "deo plana za imunizaciju čitave zemlje".

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.