Srbija iščekuje

KADA ĆE SRBIJA DOBITI VAKCINU PROTIV KORONE? Ohrabrujuća poruka iz Srpske agencije za lekove - evo kako stvari stoje

Autor Maja Gašić

U laboratoriji Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije se vredno radi na ispitivanju američke i ruske vakcine.

U Nacionalnoj referentnoj laboratoriji Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) trenutno se analizira 20 doza cepiva Sputnjik V i ispituje dokumentacija za Fajzerovu vakcinu.

"Dobili smo zahtev kompanije Fajzer za izdavanje dozvole za njihovu vakcinu. Radna grupa sačinjena od najboljih eksperata radi danonoćno. Istovremeno, stigao je zahtev za laboratorijsku analizu Sputnjika V. Od prvog dana samo počeli sa različitim testiranjem ali ne mogu sva da budu gotova u kratkom periodu jer postoje veoma stroge procedure. Potrebno je da dobijemo i dodatnu dokumentaciju za rusku vakcinu. Pod uslovom da se pokaže da je neka vakcina kvalitetna, bezbedna i efikasna, za sedam do deset dana donećemo konačno rešenje. Tada će vakcina biti dostupna svim građanima prema planu imunizacije", rekao je direktor ALIMS dr Saša Jaćović za "Kurir".

Ne mogu sva testiranja da budu sprovedena brzo, jer moraju da prođu sve stroge procedure.

"Vrlo rigorozno se proveravaju svi aspekti: razvoj vakcine, klinička ispitivanja, tehnološka izrada, proizvodnja, interakcija sa drugim lekovima, grupe pacijenata koji smeju, odnosno ne smeju da prime cepivo i naravno praćenja neželjenih reakcija. Naši stručnjaci rade da bi dali odgovor na pitanje koje sve zanima: kada će se završiti epidemija korona virusa? Završiće se upravo s vakcinama, ovo nam je svima životno bitno", rekao je Pavle Zelić, magistar farmacije i menadžer odnosa s javnošću ALIMS.

Prvi rezultati istraživanja su zadovoljavajući.

"Indicije su dobre i rezultati dosadašnjih ispitivanja su zadovoljavajući i za američku i rusku vakcinu. Lekari će imati obavezu da detaljno ispitaju svakog ko želi da se vakciniše", zaključio je Zelić.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Mondo/Kurir

Tagovi