Zdravlje

NE SMEM DA POMISLIM ŠTA BISMO RADILI, KUPILI SMO VREME: Dr Ašanin otkriva šta je Srbiju spasilo od kolapsa

Autor Maja Gašić

Pune bolnice, a sve ide od neadekvatnog ponašanja, smatra direktor KCS.

Izvor: RTS/screenshot

Na lečenju od kovida-19 u bolnicama širom Srbije je 8.667 pacijenata, a direktor Kliničkog centra Srbije kaže da je otvaranje bolnice u Batajnici došlo u poslednjem trenutku.

"Svi kapaciteti bili su prenategnuti, ovo je značajno podiglo krivu bolničkih kapaciteta. Čini mi se da smo kupili vreme dok ne osetimo prve povoljne efekte mera, koje su naši građani počeli da poštuju", rekao je Milika Ašanin gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, na lečenju u Batajnici su 483 pacijenta, od kojih je 48 intubirano.

"Ne smem da pomislim šta bismo radili da prošle nedelje nismo imali ovakvu bolnicu", istakao je direktor Kliničkog centra Srbije.

Navodi da u bolnici postoje izuzetni uslovi - svi kreveti u jedinici intenzivne nege imaju respiratore, pacijenti se prate putem monitora od prijema do otpusta.

Otvoren je i kol centar na broju 011 3662 877 putem kog će od 8 od 20 časova svakog dana moći da se dobiju sve informacije o stanju pacijenata koji leže u kovid bolnici u Batajnici.

Svaki bolesnik nalazi mesto

Ašanin je rekao da se održavaju trendovi punih bolničkih kapaciteta. Prema njegovim rečima, u prijemnoj ambulanti Infektivne klinike obavi se svakog dana između 350 i 400 pregleda, a od 15 do 20 odsto pacijenata zahteva bolničko lečenje.

"U ovom momentu svaki bolesnik nalazi mesto, zadržavamo visok nivo hospitalizovanih što utiče da imamo niži mortalitet od drugih država", naglašava direktor KCS.

Ukazao je da podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuju da se prošle nedelje javilo 45.000 građana sa simptomima respiratorne infekcije i temperaturom. Od 21.000 njih je uzet bris.

"Iz tih brojeva ide veliki broj prijema i onda nam ostaje borba za spasavanje života građana. Sve ide od neadekvatnog ponašanja", naveo je direktor Kliničkog cnetra Srbije.

Istakao je da zaposleni u KCS rade na dva koloseka, u kovid i nekovid delu, koji je morao da se prilagodi protivpandemijskim merama.

"Kadrovi su nam raspoređeni, smanjili smo kapacitete nekovid dela prvo na 50 odsto, a sada smo na 30-40 odsto. Radimo da zbrinemo hitne i hronične bolesnike koji su došli u neodložna stanja, najviše kardiovaksularne, maligne bolesti, komplikacije od dijabetesa", napomenuo je Ašanin.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Mondo/RTS