Zdravlje

DR DARIJA SAOPŠTILA DOBRU I LOŠU VEST: Bićemo među prvima za vakcinu, pod jednim uslovom

Autor Maja Gašić

Zbog ozbiljno teške epidemiološke situacije u Srbiji, održana je najavljena sednica Kriznog štaba, a odlučivalo se o uvođenju obaveznih testova za ljude koji ulaze u zemlju, kao i pooštravanju postojećih mera uoči praznika.

Izvor: Printscreen/RTS

Prema najnovijim informacijama, u poslednjih 24 sata u Srbiji je registrovano još 4.932 novih slučajeva infekcije korona virusom. Nažalost, još 49 ljudi je preminulo. Broj pacijenata na respiratorima je 334.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba raspravljalo se o uvođenju obaveznih testova za ljude koji ulaze u zemlju, kao i pooštravanju postojećih mera uoči praznika.

Usvojen je zahtev medicinskog dela kriznog štaba da uslov svima, pa i našim državljanima, za ulazak u Srbiju bude negativan PCR test.

"Doneta je odluka da za sve strane državljane bude uveden PCR test. Ta mera će važiti od 20. decembra do 10. januara", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

"Što se tiče naših građana koji dolaze iz inostranstva, Ustav im garantuje ulazak u zemlju oni su uvek dobrodošli. Ukoliko nemaju PCR test, biće u obavezi da budu u kućnoj izolaciji 10 dana, koji može da se prekine ako urade test u tom periodu", rekla je dr Darija napomenula da dosadašnje mere ograničenja radnog vremena svih objekata, izuzev prehrambenih radnji, apoteka i benzinskih pumpi, ostaju na snazi.

Što se tiče vakcina protiv korone, dr Darija kaže da još uvek se ne zna kada će one biti dostupne u Srbiji:

"Sigurno je da komuniciramo sa svim vodećim proizvođačima. Nijedna vakcina nije registrovana u zemlji porekla i kao takva se ne može primenjivati u našoj zemlji, a kao takva nije odobrena od naše Agencije za lekove i medicinska sredstva.  Čim se to ostvari, bićemo među prvima koji će dobiti vakcinu."

Što se tiče trenutne epidemiološke situacije, Dr Kisić kaže da se vidi napredak, ali da je i dalje veoma ozbiljna.

"Na osnovu izveštaja kolega, potvrđeno je da je manji broj pregleda, međutim zabrinjava da je kod ukupnog broja osoba koje su se javile, veći je broj težih formi bolesti, onih koji zahtevaju hospitalizaciju. Dobra strana jeste štomanji broj pregleda znači i smanjenje opterećenja za ambulante. Smanjeno je za trećinu i to ohrabruje" i dodaje da ne postoji nijedan grad u kojem nema korone, a da su Beograd, Kragujevac i Novi Sad sa najvećim brojevima obolelih.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.