Zdravlje

SAVET EPIDEMIOLOGA KOJI JE UPOZORIO SVET NA KORONA KATASTROFU: Ovi vitamini su najvažniji - a šta jača imunitet?

Autor Maja Gašić

Entoni Fauči je odgovorio na naka od najvažnijih pitanja vezano za korona virus

Izvor: Instagram/jennifer.garner

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, dr Entoni Fauči, koji je u cenatr pažnje dospeo zbog crnih prognoza o razvoju pandemije korona virusa, kada je još na početku izjavio da će se milioni Amerikanaca zaraziti, a na stotine hiljada umreti, bio je gost glumice Dženifer Garner u prenosu uživo na njenom Instagram profilu.

Tom prilikom vodeći epidemiolog je podelio nekoliko saveta o tome koje suplemente je važno da danas uzimamo, posebno deca, kao i koje biljke pomažu da se ojača imunitet.

"Ako je dete u deficitu sa određenim nutrijentima - dva su ključna. Ako vam nedostaje vitamina D, to utiče na vašu osetljivost na infekcije. Moja preporuka je da se uzumaju suplementi vitamina D, što i sam radim. Drugi vitamin koji ljudi uzimaju je vitamin C jer je dobar antioksidans, pa ako neko želi da pojača unos vitamina C u toku dana, i to je u redu", rekao je i dodao da ovaj vitamin ublažava prehladu i može da spreči infekcije.

Fauči je govorio i o tome da se ranije mislilo da virus može da se prenese sa hrane i površina, ali da je taj stav napušten.

Govorio je i o uticaju ishrane na imunitet pa je naglasio da biljke i travke, kao spanać i  zova ne jačaju imunitet, odnosno da ne mogu da zaštite od zaraze. Naravno, svako može i treba da ih uzima, ali da ne očekuju da se osnažiti odbrambeni sistem.

Koliko je asimptomatskih slučajeva? Postoji li način da se spreči širenje zaraze kod njih?

"40-45 odsto zaraženih nema uopšte simptome, što je skoro polovina i tu leži velika opasnost. Oko 50 odsto svih transimisija dolazi od asimptomastkih slučajeva. Zato i preporučujemo nošenje maski"

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.