Zdravlje

KON UŽIVO OTKRIO: Koja vakcina protiv korone ima prednost u odnosu na ostale?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Korona brojke se blago smanjuju, ali epidemiolog upozorava, nema opuštanja!

Izvor: RTS

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon gostovao je u Jutarnjem programu RTS-a i pričao o novim merama koje će važiti od 20. decembra do 10. januara, ali i vakcini protiv korone.

"Mi još uvek imamo veći prijem nego otpust, sada je oko 200 a bio je oko 300, na dnevnom nivou. I dalje će padati i nadamo se da će se za desetak dana izjednačiti broj prijema i otpusta. Nije još vreme za radovanje, naše bolnice su u vrlo, vrlo ozbiljnoj situaciji", rekao je on.

"Svojevremeno sam rekao da mislim da se neće ponoviti nešto nalik španskoj groznici, sada postoje antibiotici koji itekako sprečavaju masovne bakterijske komplikacije... Ovo je još uvek sitnica u odnosu na tragediju španske groznice, i nadam se da će biti tako i nadalje. Ne zaboravite da je ta bolest odnela 50 miliona života", rekao je on i dodao da postoje i oni koji misle da je sto miliona prava brojka.

"Vakcina je prekretnica, ali pogledajte i kakav je sada nadzor, u to doba nisu znali na jednom kraju sveta šta se u drugom dešava", rekao je on.

Vakcina će biti davana po planu prioritizacije, ponovio je on i dodao da o datumu ne bi trenutno iznosio prognoze, jer je odobravanje i planiranje veliki i ozbiljan posao.

"Postoje nadležni koji će o tome odlučivati, jer je veoma važno shvatiti da vakcina neće stići u kompletnoj količini odjednom, stizaće nam 'u kapljicama'. Prve doze zaista moraju biti namenjene onima koji su neprestano u kontaktu s virusom, zdravstveni radnici i oni u socijalnim ustanovama za negu starih lica. Posle idu najrizičniji, vojska i policija iz drugih razloga, ali prioritizacija će biti veoma detaljno isplanirana", rekao je on.

Količina doza zavisiće od te procene, kaže dr Kon.

"Mi za sada znamo da je nakon dva talasa oko 20 odsto stanovništva steklo imunitet, to je procena koju bi trebalo uzeti s rezervom, ali je veoma merodavna jer stiže iz merodavne institucije. To nije brojka izrečena odoka", rekao je on.

"Fajzer", "Sputnjik V", "Sinotek"... Koju će vakcinu Srbija odabrati?

"Regulatorno telo je vlast ove zemlje u zdravstvenom smislu, vezano za ovo pitanje, to je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. Nijedna vakcina nema prednost, u prednosti je ona koja prva dobije odobrenje za masovnu upotrebu naše Agencije", rekao je on.

Efikasnost vakcine je, kazao je Kon, nešto što može da se izmeri nakon vakcinacije, prisustvo, tip i koncentracija nastalih antitela.

"Ako je 90 odsto, ili 95, to je izuzetno visoka efikasnost. Očekuje se da će biti i efektivna, to je minimalna razlika u terminima, a to je da vakcinisani budu zaista zaštićeni. Složena je to analiza koja traži dugo vreme, a oni koji nemaju antitela, za njih mogu da kažem samo da nemamo dokaze da su zaštićeni. Da li postoji neka zaštita preko T limfocita, malo je verovatno. Uvek postoje non-responderi, oni koji ne reaguju i ne stvaraju antitela", rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.