Zdravlje

SVE O KUĆNOM KORONA TESTU: Apotekarka u Jutarnjem programu objasnila tačno kada i kako se radi, rešila i veliku zabludu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Pogledajte kako se radi kućni test na korona virus!

Izvor: Prva

U Apoteke Beograd stigli su brzi testovi na korona virus, koštaju manje od 1.300 dinara i za njima već vlada prava pomama, rekla je u Jutarnjem programu Prve upravnica apoteke Nataša Damnjanović Nikolić.

"Bilo je jako puno poziva naših pacijenata, u toku noći, koleginica kaže da su zvali cele noći - da li ih imamo, da li će ih biti dovoljno. Ovo su imunološki testovi, nisu kućni već brzi", rekla je ona.

Damnjanović Nikolić je objasnila da se uzima nazofaringijalni bris, odnosno bris iz nosa, i na štapiću u testu tačno piše koliko bi ga duboko trebalo gurnuti.

"Zatim se štapić stavlja u ovaj pufer rastvor, par sekundi se to drži, a onda se štapić izvadi i stavi se pipetica, pa se otvori kaseta i tu se stavljaju tri kapi, kap po kap. Onda čekamo rezultat između 20 i 30 minuta, ali može da bude i brže, sve ima lepo napisano u uputstvu. Ako su dve crte pozitivan je, osetljiv je 98 odsto. Ako je pozitivan, to je sigurno pozitivno", rekla je ona.

Kada se može uraditi ovaj test, u zavisnosti od pojavljivanja simptoma?

"Testiranje je najbolje dva-tri dana posle pojavljivanja simptoma, između tri i16 dana ako dobijete simptome", rekla je ona.

Cena je 1.296 dinara, i test je namenjen zdravstvenim profesionalcima, ali može da se koristi i kao brza dijagnostika u kućnim uslovima, što je preporučila i SZO.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi