Zdravlje

TESTOVI U APOTEKAMA NISU ZA KUĆNU UPOTREBU: Došlo je do zabune, dr Gojković sve objasnio

Autor Nataša Petrović

Brzi antigenski testovi za korona virus koji su juče stigli u apoteke već su rasprodati, a izazvali su i opštu pometnju - oni uopšte NISU namenjeni za kućnu upotrebu, kako je najavljeno!

Vest da su kućni testovi za korona virus stigli u srpske apoteke obradovala je građane! To govori i činjenica da su već rasprodati, ali ispostavilo se da je došlo do zabune i da to uopšte nisu kućni testovi!

"Malo je to ispao, najblaže rečeno, nesporazum, odnosno Agencija za lekove i medicinska sredstva je dala dozvolu za promet različitih vrsta antigenskih testova. Ti antigenski testovi su isključivo planirani za kvalifikovano zdravstveno osoblje, institucije i to nisu testovi za pojedinačno, za građane, za samostalno uzorkovanje brisa", rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa Zoran Gojković na konferenciji za medije.

"Nadležne zdravstvene inspekcije već su na terenu od jutros. Molim građane koji su kupili ili nabavili antigenske testove da to sami ne uzimaju, čak i u slučaju da sami uzorkuju bris, to mora da uradi stručno, profesionalno lice. Prilikom nestručnog uzorkovanja može da se uzme materijal kako ne treba, da se dobije lažno pozitivan ili negativan nalaz, a može i nestručnim uzimanjem brisa da se samopovredi. To nije za pojedinačno uzimanje, napominjem, ne da bi došlo do toga da želimo nekome da branimo da to uradi, to nije registrovano za takvu svrhu".

Dr Gojković je naglasio i da je opasno i odlaganje testa nakon uzorkovanja, jer je "reč o infektivnom otpadu koji zahteva posebnu tehniku odlaganja, skladištenja i uništavanja".

"Molim još jednom građane da ne uzimaju, namenjeno je isključivo za privatne zdravstvene ustanove, bolnice i domove zdravlja. Ako se u budućnosti pojavi odgovarajući test samoprocene, naravno da ćemo ga nabaviti", poručio je.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.