Dnevni presek

PREMINULE JOŠ 52 OSOBE: Pada broj novozaraženih u Srbiji!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Prema najnovijim informacijama u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 3.888 novozaraženih od 12.578 testiranih, a nažalost preminulo je još  52 ljudi.  

Na respiratorima se trenutno nalazi 326 pacijenata, a u bolnicama širom zemlje trenutno se leči 9.581 zaraženi. 

Procenat smrtnosti u ovom trenutku iznosi 0.89%.

Od početka epidemije do 19. decembra u 15 časova u Srbiji je ukupno testirano 2.130.707 uzoraka. 

TEME DANA U VEZI SA KORONA VIRUSOM

* Otkriven novi soj korona virusa

Južna Afrika otkrila je novi soj korona virusa koji je pokrenuo drugi talas epidemije u toj zemlji, izjavio je tamošnji ministar zdravlja, nekoliko dana nakon što je i Velika Britanija prijavila novi soj virusa.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da su u kontaktu sa južnoafričkim istraživačima koji su identifikovali novi soj virusa. Takođe, rekli su da za sada nema indikacija da se novi soj korona virusa drugačije "ponaša".

* Srpska naučnica iz SAD objasnila sve o vakcinama

Srpska naučnica iz SAD, Martina Gluščević, studentkinja pete godine doktorskih studija u oblasti biomedicinskih nauka Koledža za medicinu i nauku "Mejo" klinike, pojasnila je razlika između vakcina u uključenju u Jutarnji program TV Prva.

"Vakcine koje imamo na raspolaganju su drugačije jedna od druge, to su dve kategorije vakcina, jedna kategorina su RNK, druge su DNK. Razlika je u tehnologiji proizvodnje, kao i načinu na koji se vakcina dostavlja do organizma i ćelija", ispričala je ona i detaljno objasnila razlike

* Neželjeni efekti Fajzerove vakcine

Predstavnika Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) Pavle Zelić gostujući na TV Prva izneo je dosadašnja saznanja o neželjenim efektima Fajzerove vakcine protiv korone

"Želimo da umirimo građane, podaci koje trenutno imamo iz SAD i drugih zemalja koje su počele vakcinacije, ukazuju na to da su neželjene reakcije do sada evidentirane u najvećem procentu blage. Znači, to su mogućnost crvenila, otoka i bola na mestu primene, što je potpuno uobičajeno. Druge ređe neželjene reakcije su umor, bol u mišićima, glavobolja, sve to se rešava najobičnijim lekovima koje uzimate u apoteci i prolazi za jedan do dva dana. Znači, jedini problem do sada jesu alergijske reakcije, ali one su se pokazivale kod pacijenata koji su alergični na određene sastojke vakcine, to je nešto na šta moramo posebno obratiti pažnju, da se ispita pacijent pre nego što mu se da vakcina. Postoji mogućnost da pacijent nije svestan da je alergičan na neki sastojak vakcine i naravno da zdravstveni profesionalci koji daju vakcine budu pažljivi da on ostane 15 minuta na mestu gde se daje vakcina, ukoliko bude primenjivana neka terapija. Ali, to su izuzetno retki slučajevi, nemamo problema sa primenom vakcine",

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.